Kinek, mit hoz a Mikulás? Erdélybe és Partiumba felmelegedést!

Melegedési anomália? 7 napos időjárás előrejelzés

A december közepes intenzitású sarki örvényléssel kezdődik. Míg sztratoszférikus (felső) része az átlaghoz közeli, troposzférikus (alsó) része legyengült.

Forrás/Sursa: Climatologie si Prognoze Globale

Anticiklonok uralják az északi féltekét, és intenzív a légátadás a sarkvidék és a félteke többi része között. Az első képen a hőmérséklet-eloszlást láthatjuk az átlaghoz képest.

Ez a típusú légköri megnyilvánulás, amelyet a közepes intenzitású anticiklonális elzáródások uralnak, hideg időjárást hoz a szubpoláris régiókban és azon túl is. A hideg levegőt a déli szélességi körökre szállítja, miközben az Északi-sarkvidék rendkívüli hőséggel küszködik.

Tegnap Grönland fővárosában, Nuukban 10 Celsius-fok hőmérsékletet mértek, míg a történelmi rekord 13,2 Celsius-fok, 10 Celsius-fok decemberben, Grönland szélén abnormálisan hangzik.

Az anticiklonális elzáródások nagyon nagy légtömegek nagyon gyors átviteléhez vezetnek. Ez a meleg levegő a sarkvidék felé kerül, és onnan valószínűleg visszatér a mérsékelt övi szélességekre.

Hideg légtömegek érkeztek ugyan a helyére, de nem hoznak hideg telet. Az óceánok melegek, és a ciklogenezis erőteljes lesz, ez pedig felerősíti a troposzféra örvényét.

Ez a hét egy atlanti keringés kezdetét hozza el, ami azt jelenti, hogy az óceáni befolyás erősödik, a ciklonok és mélyedések pedig csökkentik az anticiklonok hatásterületét, legalábbis Európa szintjén délre kényszerítve őket.

Egy ilyen keringés olyan hetet hoz hazánkba, Erdély – és Partium szerte, amely hideggel kezdődik, de fokozatosan felmelegszik, mivel a hideg levegőt melegebb, trópusi vagy szubtrópusi eredetű levegő váltja fel.

Mikulás ma este kifejezetten meleg időjárást hoz

A meleg levegő tömege az ország legtöbb régiójában alacsony magasságban érkezik, a melegedés csúcsa az együttes modellek szerint december 10-e körül várható.

Az égbolt túlnyomórészt felhős marad, nagyon rövid időszakokban ismét láthatjuk a Napot, és a következő héten a szél sem okoz jelentősebb gondokat. Időszakos csapadék lehetséges, de kifejezetten meleg időjárással zárul a hét.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: