Meleg karácsonyunk lesz

A múlt hét óta az európai kontinens északnyugati részén elhelyezkedő hideg légtömeg elkezdte elhagyni a térséget. Mivel kontinentális méretű légtömegről beszélünk, a kivonulás fokozatos.

Talán ez volt az utolsó sarki hatás decemberben. Úgy tűnik, hogy december végéhez közeledve a ciklogenezis elmélyül, és az anticiklonok teret veszítenek, miután az év utolsó hónapjának elejét uralták, és a kontinens felé hozott hideg levegővel téli hideget hoztak Európába.
A dolgok azonban változnak. Bár a féltekei keringés az elzáródások hatása alatt marad, ezek más régiókban koncentrálódnak. Ezek egyike az Atlanti-óceán északi része, amely felé a következő időszakban leszáll a hideg levegő. Ennek a levegőnek megérkezése a meleg óceán fölé képes megváltoztatni Európa mintáját.

A Climatologie si Prognoze globale decemberi becslésében a meleg óceánok éghajlatra gyakorolt hatását elemezte, így a hideg levegő szállítása ezekre a területekre erőteljes ciklonképződést vált ki, ez viszont meleg levegőt hajt keletre. A következő hétre is ez a helyzet.

Egy hideg légtömegnek sikerül behatolnia Grönlandról, az Atlanti-óceánban pedig felerősödik a ciklogenezis, és sikerül kiszorítania az Európában maradt hideg légtömeget.

Így hideg idővel kezdődik hazánkban a karácsony hete, amely hétfőn és kedden átlag alatti hőmérsékletet hoz.

Szerdától Európa nyugati felén erősen behatol a meleg levegő. Hatása az országban is érezhető lesz, de a felmelegedés fokozatos lesz, a hideg levegő különösen a Kárpát-lánc által védett Havasföldön marad.

A hét végéig azonban az ország minden táján érezhető lesz a meleg légtömeg. A következő hét végén a hőmérséklet 8, 12, sőt talán 16 fokkal is magasabb lesz az időszakra jellemzőnél. A déli tájakon a becsült hőmérséklet elérheti a 10-11 C-fokot, az Erdélyi-medencében mérhető legalacsonyabb hőmérsékletek: 5-6 C-fok.

Várható karácsonyi hőmérsékletek (Forrás: Climatologie si Prognoze Globale)

Karácsonykor tavaszias időjárásra számítunk

Ami a csapadékot illeti, gyenge lesz, országunk szubtrópusi anticiklonok hatása alá kerül, északon ciklonokkal és atlanti mélyedésekkel. Sajnos ez egy aktív keringéshez hasonló konfiguráció, ami csapadékot nem hoz.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: