2023 január – máris itt a tavasz?

2023 januárja meleg hónap lesz ugyan, de mégse mondhatjuk rá, hogy itt a tavasz, lassan az időjárási örvények visszaállnak a normál kerékvágásba.

Az Újév rendkívüli időjárással debütál

Climatologie si Prognoze Globale
Extrém meleg hőmérékleti értékekkel érkezett 2023 január, Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Nézzük meg a Climatologie si Prognoze Globale összeállítása szerint, milyen januári időjárásra számíthatunk?

Az év első hónapja az előrejelzések szempontjából igen érdekes váltakozással jár, főként átlag feletti hőmérsékletű hónapra számítunk, de valahol, a hónap második felében vagy február elején rejtőzködik néhány feltétel egy esetleges téli megnyilvánuláshoz.

2023 januárja hihetetlen hőmérsékletekkel kezdődik, amelyek elhitetik velünk, hogy idén korábban érkezik a tavasz.

Ilyen adatok alapján hihetetlennek tartjuk, hogy továbbra is sokan tagadják: a globális felmelegedés nem létezik. A mostani időjárásnak az oka azonban nem csak ez a jelenség.

A december végi sarki örvény nagy intenzitása aktív keringést hozott. A zónaszelek az átlagot jóval meghaladó erejűek, körülveszik a sarki zónát és korlátozzák a sarki levegő behatolását, ennek hiányában viszont trópusi levegáramlat jut be térségünkbe, amelynek penetrációja különösen erős.

Visszatérünk tehát a 2000 utáni évtizedek problémájához: különösen sok a nagyon erős vagy akár rekord örvény.

A sarki örvény nagyon erős intenzitású szakaszában vagyunk, ami legalább január közepéig tart, de elmondható-e, hogy vége a télnek?

A naptevékenység szempontjából a mintázat a 2011/2012-es, hasonló naptevékenységű telet jelzi. Kicsit követve az adatbázist, újabb viharos örvényt és egy melegen indult telet látunk, amely nagyon későn, január vége felé jelentkezett. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy megismétlődik ezen a télen, de a minta azt mutatja, hogy még nem mondhatjuk ki, hogy a tél véget ért.

Intenzív, de nem konszolidált légköri örvények

Az aktív cirkuláció beiktatásával az egész európai kontinens integrálódni látszik a szoláris minimumhoz kapcsolódó telekhez hasonló mintázat szerint, mint például a 2019/2020. Azonban bár az örvény nagy intenzitását látjuk, ez nem hasonlít azokra az időszakokra, amikor azt mondhatnánk, hogy vége a télnek.

2019-ben az örvény magja rendkívül erős volt, most viszont nagyon közel van az átlaghoz, és csak a csúcsa a legintenzívebb, és ez a konfiguráció nagyon sebezhetővé teszi a januárban és februárban gyakran előforduló jelenségekkel szemben: a sztratoszférikus felmelegedés. A magellenállás megnövekedése nélkül a sztratoszférikus melegítés hatásai gyorsan terjednek az örvény tetejétől az örvény aljáig.

Egy másik érdekes helyzetet hoz a sarkvidéki oszcilláció. A múltban az örvény ezen intenzív fázisait a troposzférikus örvény intenzív fázisai kísérték, de ismét más helyzettel találkozunk. Annak ellenére, hogy az Északi-sarkvidéki oszcilláció növekszik, egy erősen negatív időszakból inkább a normál kerékvágásba való visszatérés fázisában van.

Meleg után, jön a tél?

A fenti érvek alapján ez az időszak inkább a téli hónap nagyon meleg kezdetének tűnik, és nem a tél végének, ahogyan azt sokan kijelentették.
A hőmérséklet ebben a hónapban valószínűleg átlagon felüli lesz, mivel kicsi az esélye, hogy a kezdetektől helyrehozza ezeket a meleg anomáliákat.

A barikus centrumok szempontjából az éghajlati modell az anticiklonok dominanciáját veszi fel egy olyan örvény előtt, amely valószínűleg csökkenni fog a jelenlegihez képest. Ez egy újabb érv, amiért nem tudjuk figyelembe venni a tél végét. Az elzáródásos keringés az, ami a szélsőségeket hozza, és lehet meleg és hideg is.

Csapadék 2023 januárjában

Várható csapadék 2023 januárjában, Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Nagynyomású barikus központok által dominált téli hónapra számítottunk. Sajnos ez viszont nem kedvez az esőknek. Így enyhén száraz hónapra számítunk.

A nem túl magas (50 liter/négyzetméter alatti) januári havi átlagot figyelembe véve nem valószínű, hogy olyan esőzések lesznek, amelyek gyökeresen megváltoztatnák a mostani helyzetet… mondjuk ki, sajnos…

Ingadozó hőmérsékletű, anticiklonális mintázatú, csapadékmennyiséget tekintve száraz karakterű január várható.

Ne higgyen azoknak a pánikszerű véleményeknek, amelyek most azt mondják, hogy eljött a tavasz, ahogy december elején is hangoztatták, hogy az elmúlt évtizedek leghidegebb tele kezdődik.

Ha 2023 januárjában a sarki örvény gyengülése megtörténik, akkor a feltételek adottak lesznek ahhoz, hogy a meleg téli hónapok sorozatát folytató januárban gyors hőmérséklet-változások történjenek.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: