Január időjárás – milyen tél várható?

Január 2024

Ebben a hónapban még mindig van egy halvány reménysugár néhány téli epizódra a sarki örvénytől, amely a hónap elején bekövetkező első sztratoszférikus felmelegedési részlettől, ami lehetővé teszi néhány sarki és sarkvidéki légtömeg előrenyomulását térségünk felé.

A januári előrejelzés tekintetében olyan változásra számíthatunk, amely jóval a normálisnál magasabb hőmérsékletekkel kezdődik, de január 8. és 14. között visszatér a normálishoz közeli vagy az alatti hőmérsékletekre. A jó hírek a csapadékkal kapcsolatban is vannak, országszerte átlagon felüli csapadékkal teli januárra számítunk.

Téli időjárás – előző évek

Ahhoz, hogy beszéljünk arról, mi várható 2024-ben, tekintsünk vissza az előző évek hőmérsékleti rekordjaira.

Negatív hőmérsékleti értékek az egész országban, kivéve talán a Fekete-tenger partvidékét és a Bánság délkeleti részét. A -38,5 fokos rekordalacsony hőmérsékleti rekordoktól (abszolút hőmérsékleti rekord, amelyet 1942. január 25-én jegyeztek Bod, Brassó megyében) a 2000-es évek után inkább pozitív hőmérsékleti melegrekord, amiről beszélünk, reprezentatív a most zárult 2023-as év, 22,5 fok, amelyet Trg. Măgurele január 18-án, illetve a 2023. január 19-én Bukarestben mért 20,5 fokot. Valójában 2023 januárja az ANM adatai szerint a legmelegebb január az időjárásmérések történetében.

Szinoptikai szempontból a januárnak egy olyan hónapnak kell lennie, amelyben a sarki és ultrapoláris cirkuláció dominál, amely állandó sarki kontinentális légtömegeket hoz hazánk régióiba.

Január időjárás a meteorológusok szerint

Január időjárási viszonya: első héten pont az ellenkezőjét tapasztaljuk, erős atlanti cirkulációval, ami miatt az új év első hétvégéje pozitív hőmérséklet-eltérésekkel érkezik, akár 12, 14 fokkal is a klimatológiai normális értékek felett.

Csak a hónap második hetében lépünk be a normális keringési rendszerbe, az első sarkvidéki levegő előretörésével.

Ami az év első hónapjának nyomási rendszerét illeti, az első két hét inkább alacsony nyomási rendszert hoz, amelyhez mélypontok társulnak, majd a harmadik héten normális nyomási rendszer következik, és csak a hónap utolsó hete hoz a normálisnál magasabb nyomást.

Ez nagyon jól látható a januári barycenter-anomáliák eloszlásán: az év első hetét az Atlanti-óceánból érkező és az európai kontinens nagy részét uraló nagy alacsonynyomású maggal kezdjük. Ugyanez a helyzet január második hetére is érvényes, amikor egy brit blokk és egy erős anticiklonális mag fennmaradása a kontinens keleti és déli részén szabad utat biztosít a mediterrán alacsony nyomású magok térségünk felé történő előrenyomulásának.

Január időjárás-előrejelzés: 15. és 21. közötti hétre az ECWMF újabb alacsony nyomású rendszert jelez előre, ezúttal egy izlandi ciklon kerül a középpontba, amely különösen az ország északi részei számára lesz érdekes. A hónap végén az európai kontinenst egy erősödő anticiklonális rendszer fogja uralni.

Várható hőmérsékleti értékek

Januári időjárás előrejelzés szerint az év leghidegebb hónapja lesz, túlnyomórészt negatív hőmérsékleti rendszerrel. A hónap első hete azonban egyáltalán nem ilyen, a normálisnál 10-12 fokkal magasabb pozitív hőmérséklet-eltérésekről beszélünk, különösen az ország déli szélső részén, míg a többi területen +3 és +5 fok közötti eltérések lesznek.

A január 8. és 14. közötti héttől kezdve egyértelmű lehűlésre számítunk, így az egész országban negatív hőmérsékleti eltérések lesznek (-1 és -3 fokkal a normális alatt), Moldvában és Partiumban pedig akár -5, -7 fokkal és fagyok várhatók.

Ugyanez a hideg rezsim jellemzi majd a január 15. és 21. közötti hetet is, országszerte -1, -3 fokos negatív eltérésekkel.

A január 22. és 28. közötti intervallumot az ECWMF a naptárban a dátumra vonatkozó normális hőmérsékleti rezsimnek tekinti, amely január utolsó napjaiban is folytatódik.

Várható csapadék

A csapadék tekintetében meglehetősen csapadékszegény hónap január, az ország keleti és középső részén 30 l/mp-ig, a nyugati országrész dombos és alföldi területein, a Román Alföldön keresztül 30-40 l/mp-ig. Az ANM adatai szerint 50 l/mp feletti, sőt elszigetelten 70 l/mp feletti csapadék csak a hegyvidéki területeken fordul elő.

Az Európai Meteorológiai Előrejelző Központ (ECMWF) legfrissebb adatai szerint 2024 januárja országszerte csapadéktöbbletet mutató hónap lesz. Így Moldova, Északkelet-Muntenia, Észak-Dobrudzsa akár 40 l/négyzetmétert is összegyűjthet, míg az ország többi részén 50-60 l/négyzetméterhez közeli mennyiségekről beszélünk. A nyugati hegyvidéki és dombos területeken, Máramaroson és Észak-Erdélyen keresztül 80-100 l/négyzetméterre becsülik a mennyiséget.

Heti bontásban a január 01-07. és 08-14. közötti időszak az ország egész területén átlagon felüli csapadékot hoz. A január 15. – 21. hét normális csapadékot hoz csak nyugaton, a január 22. – 31. közötti időszak pedig normális marad.

Hójelentés Románia: várható-e havazás a télen?

Mint minden évben, a hóhelyzet Románia szerte változékony, de összességében a hóhiány okozta csalódás után, és miután az ország számos részén a karácsonyi és újévi hótakaró elmaradt, reményeink a januárhoz fordulnak, hogy lemossa magáról a szürke tél bűneit, és akár havazást is láthatunk.

És mint ilyen, az egyetlen olyan makroelemre tekintünk, amely hazánkban is képes telet hozni. A sarki örvényben jelentős sztratoszférikus felmelegedés tapasztalható ezekben a napokban, a pozitív hőmérséklet-eltérések akár 50 fokkal is meghaladják a normális értéket, ami az örvény területén -7, -5 fokra tolja a hőmérsékletet, amikor normális esetben ezen a szinten -55, -60 fokról kellene beszélnünk.

Mivel a naptevékenység jóval a várakozások alatt van (átlagosan kevesebb, mint 100 napfolt), ez a sztratoszférikus felmelegedés nem fog az örvény jelentős destabilizációjához vagy felhasadásához vezetni, de még így is, egy megzavart örvény esélyt ad arra, hogy még több telet láthatunk. És ezt mutatja a fent említett modellezés is, amely január 9-10. után csapadékkal járó hidegebb terminális rezsimről beszél.

A téli időjárás alakulásáról január közepén magabiztosabbat mondhatunk, ugyenis január 08. és 14. közötti héten már az egész országban havas időjárást várhatunk.

A hegyvidéki területeken 15 – 20, 25 l/mp, a Keletitől északra akár 30 – 40 l/mp, az ország többi részén pedig 7 – 10, 15 l/mp hómennyiségről beszélünk. Figyelem: hómennyiségről van szó, nem pedig hótakaróról. Az aktuális hótakaróról, hótérképünkön tájékozódhat.

A havazás a január 15-21-i héten is folytatódhat, így az ország nagy részén további 10 – 15 l/mp/hó adódhat, és a hónap végére az ECWMF becslése szerint az ország nagy részén 25 – 30 l/mp/hó halmozódhat fel, a Nyugat-Bánságban, Kelet-Munténiában, Dobrudzsában, ahol kisebb mennyiségek is előfordulhatnak, 15 – 20 l/négyzetméter, míg a hegyvidéki területeken a legnagyobb hómennyiségek, 30 – 50 l/négyzetméter, északkeleten pedig 60 – 80 l/négyzetméter várható.

Forrás: prognozemeteo.ro

Követem: