Jelentősen lehűl az idő – 2 hetes időjárás előrejelzés

A forró napok után egy lehűlési folyamat kezdődik, így az ország egyes vidékein Bánságban és Partiumban 29, Erdélyben 24 C fokig süllyed a maximum hőmérséklet.

Valamivel magasabb hőértékek lesznek Munténiában és Dobrudzsában. Eső is várható, az ország nagy részét légköri instabilitás borítja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a következő két hétre (augusztus 8 – 21. között) érvényes időjárás előrejelzést adott ki az ország minden régiójára.

Milyen lesz az időjárás augusztus 8. és 21. között az ANM meteorológusainak előrejelzése szerint?

Időjárás előrejelzés Bánságban

A levegő hőmérséklete eléri az időszak klimatológiai normáihoz közeli értékeket, átlagosan 25 – 29 C fokos maximumokkal (dombos területeken, mélyedésekben ennél alacsonyabb), minimum 13 – 17 C fokok lehetnek. A
a második héten fokozatosan emelkednek a termikus értékek, melegszik az idő – napközben 30 – 32 C fok, éjszaka pedig 15 – 19 C fok várható regionális átlagban délutánonként.

Az első héten a légköri instabilitás megnyilvánulásai (záporok, villámlással kísért zivatarok) jelentkeznek, helyenként nagyobb mennyiségű víz is felhalmozódhat. A helyi és átmeneti esőzések valószínűsége augusztus 14-19. között magas lesz.

Időjárás előrejelzés Partium

A héten szintén lehűl az idő, így a levegő hőmérséklete eléri az időszak klimatológiai normáihoz közeli értékeket, átlagosan 25 – 29 C fokos maximumokkal (néhol a dombvidéken alacsonyabb értékeket is) és 13 – 15 C fok minimumokkal.

A második héten fokozatosan emelkednek a hőértékek, így a meleg napok lesznek túlsúlyban, délutánonként 30 – 32, az éjszakák 15 – 19 C fok körül alakulnak a térségben. Az első napokban légköri instabilitás megnyilvánulásai (záporok, villám tevékenységgel kísért zivatarok) jelentkeznek, helyenként nagyobb mennyiségű víz is felhalmozódhat.

Augusztus 15. és 18. között viszonylag magas lesz a helyi és átmeneti esőzések valószínűsége.

Időjárás előrejelzés Erdély

A héten csökkennek a termikus értékek, így a hét közepén viszonylag hűvös lesz az idő, 21 – 24 C fokos átlag maximumokkal, 8 – 13 C fokos minimumokkal.

A referencia-időszak többi napján az időszaki normálhoz közeli hőmérsékletek várhatók, napközben 25 és 29 C fok között, éjszaka 12 és 16 C fok között alakulnak a regionális átlagok. Helyileg magasabb értékek lehetnek a régió nyugati részén, itt 30 C fokig is emelkedhet a hőmérséklet augusztus 16. és 18. között.
Az első napokban nagyobb területeken a légköri instabilitás megnyilvánulása (zápor, villámtevékenységekkel kísért zivatarok), helyenként nagyobb mennyiségű víz gyűlhet fel.

Az átmeneti helyi esőzések valószínűsége augusztus 15-e után is viszonylag magas lesz.

Időjárás előrejelzés Máramaros


A termikus értékek csökkennek, így az év ezen időszakára jellemző hőmérsékleti értékek várhatók, az első hét közepén pedig viszonylag hűvös lesz az idő; így az átlagos maximumok 24 – 28 C fokig emelkednek, a minimumok 12 – 15 C fokig csökkennek.

Utána fokozatosan melegszik az idő, a sík vidékeken meleg lesz, a nappali értékek 28 – 31 C fok, az éjszakai 14 – 16 C fok között alakulnak. Az első napokban a légköri instabilitás megnyilvánulásai (záporok, villámtevékenységekkel kísért zivatarok) jelentkeznek, helyenként nagyobb mennyiségű víz is felhalmozódhat.

Augusztus 15. és 18. között viszonylag magas a helyi esőzések valószínűsége.

Időjárás előrejelzés a hegyekben

Nagyobb részben meleg idő lesz érvényben, a megszokottnál magasabb értékekkel, azaz 18 – 25 C fokos átlag maximumokkal, és 8 – 16 C fokos minimumokkal.

Kivételt képez az augusztus 10-13. közötti időszak, amikor hűvösebb, még ennél is hidegebb lesz az idő átlagosan 12 – 20 C fokos értékek nappal, és 6 – 14 C fok éjszaka. A referencia-időszak elején nagy területeken záporok várhatók, és helyben nagyobb mennyiségű víz halmozódik fel. Később, főként délutánonként néhol esni fog.

Forrás: digi24.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: