Perseidák meteorraj – ma éjjel még megfigyelhető

Az elmúlt évek gyakorlatát követve idén augusztusban is észlelhető a Perseus csillagképből érkező meteorraj, izgalmat és színt hozva az utolsó nyári hónapnak.


A mitológia szerint a csillaghullás mögött Zeusz az istenek istene és fia Perszeusz rejtőzik, ehhez már csak egy jó kívánságra van szükségünk, hogy a hullócsillagok felvillanó fénye mögött meglássuk kívánságaink megvalósulásának reményét.


A meteorok rendszerint a földfelszín felett 100-150 km magasságban a sűrűsödő légkörrel találkozva felizzanak, a ritkább levegőt ionizálják, így egy vastag ioncsatorna jön létre, amit képesek vagyunk akár szabad szemmel is észlelni.
Adolphe Quetelet 1835-ben publikálta megfigyeléseit, miszerint a nyári időszakban megjelenő csillaghullás mindig a Perseus csillagkép irányából érkezik, innen kapta a meteorraj a Perseidák nevet.


A csillaghullás már júliusban elkezdődik, de tetőzni mindig augusztus 11. és 15. között szokott, még ma éjjel nagy esélyünk van óránként 20-30 hullócsillagot megfigyelni. Azért csak ennyit, mert a kilátást zavarhatja égi kísérőnk erőteljes fénye, ugyanis 2022 utolsó szuperholdja épp ezen az éjszakán tetőzik, éjjel 3 és 4 óra között teljesedik ki, ekkor kerül keringése pályája legközelebb a Földhöz.

Idén már háromszor: májusban, júniusban és júliusban is találkozhattunk szuperholddal, azaz földközeli teliholddal.


Így az éjszakai meteorhullás észlelését egy kissé megnehezíti az erős természetes fény, de ez sem zárja ki, hogy néhány tucatot ne lehetne szabad szemmel is látni. Normál esetben, ha nincs fényszennyezés, a Perseidák tetőzése idején akár 50-60 hullócsillagot is lehet detektálni óránként.


Aki pedig szívesebben „hallgatózna” az éjszakában, annak csak ajánlani tudjuk a Galileo Webcast YouTube csatornáját, ahol élőben lehet a meteorok „fütyülését” hallgatni, amint felizzanak, és a speciális rádiójelek az általuk gerjesztett ioncsatornán tükröződnek.

https://www.youtube.com/watch?v=Ar8k7TA0RO4&feature=emb_title


Tiszta eget mindenkinek!

Időjárás térképek & webkamera

Követem: