Milyen időjárás várható 2022 augusztusában

Augusztus száraz lesz, de mentes marad a szélsőséges hőmérsékleti értékektől.

Úgy tűnik, hogy 2022 augusztusa megtartja a várható mintát, a második La Nina ciklus vége elvezet minket egy instabil troposzférikus örvényléssel járó, de a kimerülés jeleit hordozó időszakhoz.

Mint ilyen, a bárikus centrumok szempontjából úgy tűnik, hogy 2022 augusztusa a regionális időjárási minta pozicionálásának folytatását hozza az európai anticiklon formájában. Így a szubtrópusi anticiklonok öve magas szélességi fokon lesz, az európai kontinens felett különböző nyomáscsúcsokkal.
A nyomásnak ez az európai kontinens szintjén történő központosítása magasabb tengerszint feletti magasságban, pl. 500 hpa geopotenciális magasságban is jelen van, amelyen jól látható az európai anticiklon mintázata.

Összességében aszályról beszélünk, egy olyan mintáról, amely gátolja a csapadék előfordulását, és amely nagy valószínűséggel sajnos uralja majd az augusztusi hónapot is.

Várható hőmérsékleti értékek augusztusban


Termikus szempontból 2022 augusztusa nem mutat semmilyen extrém jellemzőt, ami elhúzódó hőhullámokra utalna. Meleg lesz, de arra számítunk, hogy az ilyesmire leginkább hajlamos területeken, így a Duna árterében sem haladja meg a 40-41 C fokot az országban.


Augusztusban enyhe lehűlésre számítunk, ami némileg komfortosabbá teszi a hőérzékelésünket, de nagy valószínűséggel Dobrudzsában a vonatkozó modellbecslések ellenére a hőmérséklet a havi átlag felett marad.


Összegezve meleg és száraz augusztusra számíthatunk, de rekordok megdöntése nélkül.

Továbbra is aggasztó helyzetet hoznak az esetleges növény, – avar és erdőtüzek. Előfordulásuk esélye lényegesen nagyobb lesz, ha figyelmetlenek vagyunk, és figyelmen kívül hagyjuk a növényzetet érő szárazság okozta stresszt.

Forrás: Grupul Prognoze Meteo – Vremea în România

Időjárás térképek & webkamera

Követem: