Lehülés, eső várható egy masszív hidegfront miatt

A bári központok cirkulációja a sztratoszférában is megtörténik, ősszel, télen és tavasszal a poláris sztratoszferikus vortex uralkodik. Ahogy azonban közeledünk a nyárhoz, ez eloszlik, és helyet ad a sztratoszferikus anticiklonnak.

A poláris övezet hatása

A meleg évszak közeledtével a sztratoszferikus anticiklon települ be, ez egy nyári specifikus hideg bári központ, és hatása instabilitást hoz, ami a tavasz vége és a nyár kezdete táján észlelhető.
A sztratoszferikus anticiklon betörése megváltoztatja a bári központok szerveződését. A troposzferikus cirkuláció gyengül, és az Atlanti-óceán elveszíti erejét, a trópusi anticiklonok átlépik a mérsékelt övezet határát, és az atlanti rendszer véget ér. Egy anticiklonikus mag konszolidálódik a Nagy-Britanniai-szigetek területén, míg Európát a blokkoló cirkuláció fogja uralni.

Az óceáni blokkoló anticiklon rendszere (ATR)

Az óceáni blokkoló anticiklon megérkezése a következő hét első napjaiban fog megtörténni. Az anticiklonikus mag megjelenése hideg levegőt vonz Európába. Ennek a régióba való érkezése instabilizálja a légkört, esők és viharok kialakulásához vezet.

Szerdán a hőmérséklet hirtelen csökkenése várható, amikor egy poláris légtömeg érkezik.
A hideg levegő a hőmérsékleti értékeket is befolyásolja, a majdnem 30 Celsius-fokról hirtelen az évszaknak megfelelő hűvösebb időben találjuk magunkat.

Esők és viharok

Nagy figyelmet kell fordítani ezekre a lehűlésekre. Hetekig tartó meleg légtömeg uralma után a hideg magok érkezése nagyon jó feltételeket biztosít a viharok, különösen a zivatarok kialakulásához.
Így a héten majdnem minden régióban esni fog. A felhalmozódott csapadékok jelentősek kell hogy legyenek majdnem minden régióban, kivéve Dobrudzsát.

Fagytól nem kell tartani

Az óceáni blokkoló anticiklon rendszere egy olyan blokkoló cirkuláció mintázata, ami elsősorban óceáni. Így, más blokkoló cirkulációkkal, mint például a kelet-európai anticiklon rendszerrel ellentétben, a hideg levegő felhalmozódása jelentősen alacsonyabb.
Ebből a szempontból nyugodtak lehetünk, hogy a negatív hőmérsékletek látásának kockázata alacsony. Ez a hegyvidéki területekre vonatkozhat, de az, hogy április hónap közepén vagyunk, erős érv kell hogy legyen e hipotézis ellen.
Mindenesetre, az átmenet szokatlan lesz, a hőmérsékleti értékek átlag feletti 16-20 C fokról átlag alatti 4-5 fokra történő változása miatt.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: