Romániai erdőtüzek – hétszer több erdő égett le, mint tavaly

Az extrém hőmérsékletek és az elhúzódó szárazság erdőtüzeket okoz. 2022 első hat hónapjában hétszer több erdő égett le Romániában, mint az előző év azonos időszakában.
Az év első 6 hónapjában 711 tűzeset volt a Romsilva által kezelt erdőkben. Ez nagyon magas szám, ha a tavalyi esetszámot nézzük: mindössze 98 tűzeset volt az első félévben.
Mint ismeretes az elmúlt 3 napban (július 26-28 között) három tűz ütött ki az Erdélyi-középhegységben. Az utolsó ezek közül Gurani helység (Pietroasa község) felé történt. A helyszínre 28 katonai tűzoltót mozgósítottak, akiknek több polgár és az Erdélyi-középhegység Nemzeti Parkjának 2 őre is segített. Az eredmény: közel 300 hektárt borított el a láng.

Összességében a lerombolt terület országszerte hatalmas: 10 304 hektár erdő égett le. Csaknem akkora terület, mint Temesvár, vagy a fél főváros.

A legtöbb tűzesetben szenvedő megyék


A legtöbb tűzeset Gorj megyében történt – 124, ezt követi Nagyszeben, Krassó-Szörény és Mehedinți.
Megjegyzendő, hogy ezek csak a Romsilva által kezelt erdőkben keletkezett tüzek, és ez a romániai erdők felét jelenti.

Olyan sok erdőtűz van, hogy a tűzoltóság küldetésének 70%-át ezek teszik ki. Csak az elmúlt hétvégén több mint 400 beavatkozást végeztek.

A futótüzek legtöbbször hanyagságból indulnak ki. Az emberek a saját udvarukban gyújtottak fel szemetet, és a lángok átterjedtek a szomszédos területekre.

A tűzoltók ajánlásai


Az erdőtüzek elkerülése érdekében a tűzoltók felhívják a lakosság figyelmét, hogy tűzveszélyes helyeken, fokozott szárazsággal sújtott területeken, valamint szeles időben tilos nyílt tüzet használni.

Szabadidős területeken és a lakosság háztartásaiban nyílt tűzzel történő ételkészítés csak erre a célra kialakított helyen, olyan körülmények között és olyan távolságban történjen, amely nem teszi lehetővé a tűz átterjedését az építményekre, raktárakra, mezőgazdasági terményekre, erdőkre, ültetvényekre vagy más környékekre.

A nyílt tűz használata tilos 40 m-nél kisebb távolságra robbanásveszélyes helyektől: éghető gázok és folyadékok, gyúlékony gőzök, robbanóanyagok stb., illetve 10 m-re éghető anyagoktól: fa, papír, textil, karton aszfalt, bitumen, olaj stb. felügyelete és megfelelő intézkedésekkel történő biztosítása nélkül.

A gyermekek tűzzel való játékának megakadályozása olyan körülmények között és helyen, ahol tűz keletkezhet, a törvény szerint a gyermekek neveléséért és gondozásáért felelős személyek kötelessége.

Európa több országa is szenved a hőség okozta komoly erdőtüzektől


Európában háromszor, Magyarországon tízszer annyi az erdőtűz, mint a korábbi években. Naponta átlagosan száz tűz keletkezik, erdőkben, mezőkön vagy gabonatáblákban.

Ez Európai Erdőtűz-Információs Rendszer (EFFIS) szerint, amely a Copernicus-program része: július 16-ig 346 000 hektár állt lángokban és veszett oda.


Ugyanakkor az is fontos tényezú, hogy az EFFIS rendszer szerint Európában a tűzesetek 95 százalékát emberi tevékenység okozza, az extrém magas hőmérséklet, a száraz levegő és a szél pedig megfékezhetetlen tűzlavinát indít el, ami könnyen rendkívüli helyzetet teremt.

Portugáliában és Spanyolországban követelte a legtöbb emberéletet az erdőtűz, amit közvetlenül a tragédiának tudhatunk.

A NASA a napokban adta ki jelentését, miszerint az idei év minden idők legmelegebb júniusát hozta el, holtversenyben a 2020-as júniussal. A jelentés 1880-tól számol, amikor bevezették a rendszeres hőmérsékleti méréseket.

A grafikon a globális hőmérsékleteket az 1980-tól 2015-ig tartó havi átlaghőmérséklethez viszonyítva rangsorolja a Föld évszakos ciklusaira vetítve. A NASA nyilvántartása szerint 2022 júniusa a legmelegebb június 1880 óta. (NASA GISS)

Forrás: digi24.ro, EFFIS

Időjárás térképek & webkamera

Követem: