Milyen lesz az idei tél? 2023 téli időjárás előrejelzés

Az El Niño hatása alatt álló első tél meglehetősen jellegzetesen indult. Már a decemberi első negyed után megfigyelhetünk néhány ezzel az időjárási időszakkal kapcsolatos mintát. Ami pont a november és az ősz uralkodó mintázatának fordítottja.
A novemberi mintázatváltás jelentős volt. A két erős mediterrán ciklon képes volt megfordítani a havi csapadékmennyiséget. Így, egy száraz első felet követően, a 2023-as november többletcsapadékot hozott a kontinens európai részének többségére.

A hőmérsékletek is hirtelen csökkentek az átlagosnál hűvösebbre. Egy a történelem legmelegebb év és legmelegebb szeptemberével indult ősz után, a novemberi hidegebb légtömegeket hozott, így a hőmérsékleteket az időszak normáljához igazították.

Téli időjárás előrejelzés decemberre

A poláris örvény zavara kissé lecsendesedett, és jelenleg egy nyugalmi időszakban vagyunk, egy szünetben, aminek bármikor vége lehet, ahogy közeledünk a 2024 téli időjárásához.

Az európai kontinenst egy mérsékelt atlanti áramlat uralja. A mérsékelt ciklonok minden európai szélességi fokra behatolnak, a ciklonikus fázisok váltakoznak az anticiklonokkal.

Bár még nincs uralkodó fázis, megfigyelhetjük, hogy az anticiklonok milyen szélességi fokon helyezkednek el: alacsonyan, a Földközi-tenger közelében. Ez a szélességi fok egy indikátora a poláris örvény peremének intenzitásának a régióban, amely intenzitás most kissé újraerősödik, a magas nyomású magok kifelé tolódásának tendenciájával az örvényes zónából.

Azonban, miközben Európában egy enyhe poláris örvény visszatéréséről beszélünk, a zavar jelei továbbra is fennállnak Ázsiában.

A hideg levegő továbbra is felhalmozódik a kontinens északi felében. Így egy nagyon hideg arktikus légtömeg uralja Oroszország nyugati és középső részeit, valamint Kazahsztán és Mongólia sztyeppjeit.

Amit viszont a meteorológus prognózisok sem tartanak aggodalomra okot adónak. Az ilyen nagyon hideg levegő felhalmozódások korábbi hasonló mintájú teleken is előfordultak. És ahogy akkor, úgy most is úgy tűnik, hogy az atlanti áramlat kelet felé tolja a hideg levegőt egyelőre.
Tehát, Európában egy enyhe felmelegedési időszakról beszélünk, mielőtt a poláris örvény zavarainak kiéleződése bekövetkezne, aminek karácsony környékén kellene megtörténnie.

Milyen lesz a tél idén? Egyelőre szinte lehetetlen megjósolni mi lesz a következő hónapokban a helyzetkép

Prognózisok szerint a hideg levegő még meg fog jelenni a decemberi hónapban, de nehéz egy konkrét dátumról beszélni.

Még a korábbi mintázatokon belül is, a hideg légtömegek előrenyomulása december második felében és január első felében történt, a dátumok nagyban függtek a poláris örvény ellenállásától.
Előrejelzések szerint legalább egy hideghullámra számíthatunk még, mielőtt azt mondhatnánk, hogy nagy esély van arra, hogy a tél véget érjen.

2024 január, az atlanti áramlat uralma alatt

Statisztikailag az El Nino jelenség hatása alatt álló telek koraiak voltak, főleg decemberben és január első felében mutatkoztak meg. Ebben az esetben sem véljük, hogy másképp lesz, ahogy azt a meteorológusok is jelezték.
A klíma modellek nagyon határozottak egy atlanti dominanciájú januárral kapcsolatban.

Egy meleg december után Amerikában, 2024 január első napjainak egy klasszikus áramlás kezdetét kellene hozniuk, amely meghatározza az észak-amerikai kontinens arktikus levegőjének mozgását.

Így a nagyon hideg levegő az Atlanti-óceánhoz fog eljutni, kiváltva egy erős ciklogenezist, amelynek a hónap közepén Európában kellene átvennie az uralmat, ez meg is határozná milyen tél várható.
Ez a mintázat egyidejűleg kellene, hogy megtörténjen a poláris örvény rugalmas válaszával a decemberi stratoszferikus felmelegedésre.

Egy erős csökkenés után, az örvény intenzitása V alakban kellene visszatérjen, és az örvény pereme nagyon intenzívvé váljon.

Ennek megfelelően hidegen fog kezdődni a telünk, de január enyhülést hoz, és összességében egy nagyon meleg téli hónapot láthatunk majd. Amit már sajnos elmondhatjuk, hogy megszoktunk az elmúlt teleken.
A csapadék, havazás és eső formájában leginkább a hónap első felében fog megjelenni, a második fele szárazabb lesz.

Milyen meteorológiai változásra készülhetünk februárban?

Éghajlati és légköri szempontból a februári hónapnak a poláris örvény erősödését és az atlanti dominanciát kellene hoznia.
Az utolsó téli hónapnak, ebből a szempontból nézve, hasonlónak kellene lennie január második feléhez: meleg és száraz a legtöbb hazai régió számára, kivéve a Erdélyi-medencét és talán a Nyugati-síkságot is.

Azonban, egy erős bizonytalanság öleli körbe az előrejelzéseket a várható, de még be nem következett naptevékenységek miatt, így akár előre nem meghatározható anomália is közbejöhet.

Ha hozzáadjuk a modellezéseket egy új La Niña fázis megjelenéséhez 2024-ben, akkor nem kizárt, hogy újabb erős napsugárzási növekedést látunk a 2024-2026-os időszakra becsült ciklus csúcsára. Egy ilyen jelenség zavarhatja a poláris örvényt újra és megváltoztathatja a február jellegét, természetesen ezt most szinte lehetetlen előre jelezni.

Összességében a téli jelenségek lehetséges időszaka január közepéig kellene tartson, és egy poláris örvény erősödést kelle látnunk új rekordértékekkel. Így várható, hogy a 2023-2024-es tél is a „korán érkezett és rövid ideig tartott” tél leírásba fog illeszkedni.

Természetesen, az itt leírtak elsősorban statisztikai adatokon alapulnak, az operatív adatok csak az elmúlt 10 napra vonatkoznak ebből a hideg évszakból, így biztosak lehetünk benne, hogy még bőven lesznek változások vagy eltérések a példának felhozott mintától.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale