Szárazság: jelentős a talaj nedvességhiánya

A 2002-ben indított GRACE-misszió két műholdja a bolygó gravitációjának nagyon finom méréseivel dolgozik. A NASA céljai között szerepel, hogy adatokat szolgáltasson az éves vízciklus alakulásáról. Ezekben az archívumokban a talajnedvesség alakulását figyeljük meg.

Az őszi El Nino hatásaiban az ENSO meleg fázisa a trópusi térség dominanciáját hozta magával a tavaly nyáron és kora ősszel. Így a meleg légtömegek erősen előretörtek egy olyan cirkulációban, amely uralta az elmúlt nyarat és kora őszi időszakot. Csak a novemberi váratlanul nagy mennyiségű csapadék mérsékelte a most átélt tél eleji szárazságot.

Ezt követően a meleg ENSO-fázis hatására hideg évszak következett. A sarki jégtakarók túlnyomórészt az óceánok által befolyásolt területeken voltak, és a lehullott csapadék a késő téli talajnedvességhiányt nehezítette Európában.

Mivel hazánkban a kontinentális hatás dominál, az aszály Romániában, de Ukrajnában is súlyosabbá vált. Az aszály által érintett régiók jelenlegi eloszlása meglehetősen hasonlít számos mediterrán ciklon pályájához.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale
Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Ezek a blokkoló cirkulációtól függő bariónikus centrumok ritkábban alakultak ki az atlanti-óceáni dominanciájú cirkulációban, és még ha fel is bukkantak, pályájuk nem érte el a Balkán-félsziget térségét. Az El Nino fázis hatása módosítja a Kaukázus térségében a nyomásviszonyokat.

Ezek a látszólag nehezen észrevehető változások lehetővé teszik, hogy a mediterrán ciklonok egyenes utat vegyenek a Törökország felé, ahelyett, hogy észak felé fordulnának, és Bulgáriába, majd Romániába érnének.

Ez a változás kétségtelenül hozzájárul ahhoz, hogy az El Nino hatása alatt szárazabb mintázat alakuljon ki.

Hogyan látjuk a szárazság mintázat alakulását?

Amint a sztratoszférikus örvény feloszlik (ez a jelenség jelenleg is zajlik), a lehűlési tendenciák véget érnek. Így a hónap utolsó hetében egyszer emelkedő hőmérsékleteket kell látnunk. Sajnos ez a mintázat a csapadékhiányt is visszahozza.

A mostani információk alapján egy, a márciusinál valamivel magasabb hőmérsékleti anomáliájú, de csapadékhiányos áprilisra számítunk.

A kevésbé száraz mintázathoz való visszatérés májusban várható. Aktív viharszezonra számíthatunk, a májusi és júniusi csapadék várhatóan jelentősen átlag feletti lesz az ország többi részén és kissé átlag feletti a délkeleti részen, ahová a viharoknak nehezebb lesz behatolniuk.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale