Téli időjárás: megérkezett a Skandináv légtömeg

Egy hétre visszatér a téli időjárás. A sarki örvény csökkenő intenzitása közepette a Skandináviába szorult hideg légtömeggel fogunk foglalkozni, amelyről az elmúlt cikkekben már volt szó.

Miért érkezik ez a légtömeg a mi térségünkbe?

Amikor intenzív, a sarki örvény hideg levegőt rejt a sarkvidéken, ha ezt megzavarják a levegő a szubpoláris régiók (Szibéria, Kanada, Skandinávia) felé kezd ereszkedni.

Skandináv légtömeg

Ebben az esetben ez a második alkalom, hogy ez az örvény megszakad, és ezért ez a második alkalom, hogy hideg levegő halmozódik fel a szubpoláris régiókban. A megszakítási fázis után sztratoszférikus felmelegedés következett, aminek következtében a sarki örvény intenzitása meredeken csökkent.

Az örvény működésének nehézségei átterjedtek a felszínre, és az egész struktúra most rendellenesen működik. Ennek egyik hatása egy skandináv blokkoló anticiklon kialakulása, amely uralni fogja az európai cirkulációt, és hideg levegőt vonz a keleti szektorába. Ennek az anticiklonnak a kialakulását az is segíti, hogy az Atlanti-óceánt egy másik mag blokkolja.

Lehűlés Kelet-Európában

Így a hideg légtömeg behatol a mérsékelt égövi szélességekre, és Európa nagy területein elterjed. Természetesen a hideg levegő elveszíti a felhalmozódását, így a Skandináv-félszigethez hasonló hőmérsékleteket (-43 Celsius-fok) már nem fogunk tapasztalni.

A hideg légtömeg néhány napig Kelet-Európában marad, majd az Orosz Föderáció felé mozog.

Hogyan tér vissza a téli időjárás Erdélybe és Partiumba?

A hideg légtömeg a Balkán-félszigetre is kiterjed majd. Romániára jellemző módon, a lehűlés előtt egy mediterrán ciklon hatása alá kerül hazánk, amely ma estétől kezdődően érkezik területünkre.

Az erőteljes mediterrán ciklon, amely az óceáni anticiklon elzáródása miatt a Földközi-tengerbe jutó hideg levegő eredményeként alakul ki, legerőteljesebben keddig fogja érinteni az országot. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a téli időjárást okozó jelenség egy teljesen normális ciklon, amelynek intenzitása messze elmarad a novemberi ciklonoktól.

Eső, hó, szél és hóvihar, régiótól függően

Az ország számos részén felhős lesz az ég, és esni fog az eső. A modellek szerint az ország legtöbb régiójában téli időjárás és eső várható, kivéve Moldova északi részén és a hegyvidéki területeken, ahol havazni fog.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka hideg légtömeg érkezett hazánkba, és a csapadék havazásba fordul. Ez a jelenség elsősorban Moldvában fog bekövetkezni, mivel a hideg légtömeg behatol ebbe a régióba. Hétfőn reggel az eső Erdélyben havazásba fog átváltani.

Románia vidékén a hétfői nap folyamán behatol a hideg levegő, és ott az eső hóvá alakulását tapasztalhatták.

Erősödő szél és hóvihar

A dombos és hegyvidéki területeken, valamint Moldovában és Románia északkeleti részén megerősödik a szél. Moldvában, mivel az intervallum nagy részében havazni fog, hóvihar is előfordulhat, így a hótérkép Románia aloldalunkat érdemes figyelemmel kísérni. A román vidéken valószínűleg csak szélről beszélhetünk majd, mivel a csapadék hóvá alakulása csak később következhet be.

Néhány napig tartó hideg időjárás

Tény, a hideg léghullám napokra betelepszik Erdélybe és Partiumba. Moldvában fagyos idő lesz, és a hőmérséklet az éjszaka folyamán elérheti a fagypontot, amit a hótakaró, de a hideg levegő felhalmozódása is támogat.

A többi régióban a hőmérséklet napközben 0 fok közelében lesz, éjszaka pedig -4 , -6 Celsius-fokig csökken. A reggelek hidegek lesznek.

Még ebben a hideg tartományban is több térségben napközben pozitív hőmérsékleteket mérhetünk, és a lerakódott hó egy része sok térségben elolvad. A leghidegebb éjszaka kedd és szerda között várható.

A pozitív hőmérsékleti értékek visszatérése

Továbbra is hasonló a forgatókönyv erre a hétre: szerdától a hideg légtömegek kitelepülnek, majd csütörtökön pozitív hőmérsékletre ébredhetünk országszerte, kivéve a hegyvidéki régiókat.

A modellek szerint amíg a hideg légtömeg uralkodik a hőmérsékletnek át kell lépnie a fagyküszöböt, megközelítve a -16 Celsius-fokot Jászvásár környékén, keddtől szerdáig az éjszaka folyamán.

téli időjárás

A hét vége felé még lehetséges egy 2-3 hideg napból álló sorozat, de a tartomány túl messze van, így erről a csapadékos epizód után beszélünk.

A félgömbi cirkulációnak gyorsan vissza kell térnie, és a hideg légtömeg az Orosz Föderáció felé tolódik. Ebből a szempontból a közelgő jelenségek úgy tűnik, hogy az El Nino hatása alá tartoznak.

Forrás: Climatologie si prognoze globale