Florida után Dél-Karolinára csap le a IAN hurrikán

Elöntött otthonok, özönvíz, járhatatlan utak, legalább egy tucat ember halála, elképesztő, 250 km/h széllökés, floridai lakosok millióit hagyta áram nélkül csütörtökön a IAN névre keresztelt hurrikán.

Jelenleg Dél-Karolina felé száguld az időközben trópusi viharrá szelídülő, ám ismét hurikánná fajuló IAN. A hurrikán szerda délután ért partot Florida délnyugati részén, és később trópusi viharrá minősítették, heves esőzéseket okozott Florida középső és északkeleti részén egész csütörtökön.

Csütörtökön délután 1-es kategóriájú hurrikánná erősödött, s az előrejelzések szerint pénteken másodszor is partot ér Dél-Karolinában, közölte a National Hurricane Center (Országos Hurrikánközpont).

Florida délnyugati és középső részén a becslések szerint eddig legalább 15 ember halt meg a vihar miatt, de érkeztek halálesetről szóló jelentések Charlotte és Lee megyéből is.

Csütörtök este több mint 2,3 millió embernek nem volt áramellátása, és ivóvízrendszerek is megsérültek. Joe Biden elnök szerint: „Ez lehet Florida történetének leghalálosabb hurrikánja.”

Az állítással Jimmy Patronis Florida állam tűzoltó marsallja is egyetértett, hogy IAN lehet az állam történetének legnagyobb természeti katasztrófája.

Csütörtökön a viharkárok felmérésekor összeomlott épületeket, folyamatos áradásokat, leszakadt elektromos vezetékeket, járhatatlan utakat, kimosott hidakat és iszonyatos pusztítást találtak.

A Ron DeSantis floridai kormányzó így fogalmazott: „a károk egy része leírhatatlan”, aki autókat, házakat látott vízben úszni és óriási pusztítást.

A IAN 4-es erősségű hurrikánként ért partot Cayo Costa közelében 250 km/órás széllökéssel, így ez az egyik legerősebb vihar, ami valaha elérte Florida nyugati partját.

A vihar utat vágott a délnyugati Fort Myers közelében az állam keleti részéig, és a szél, az eső és a viharhullám kombinációja áradásokat okozott, amelyet DeSantis kormányzó „500 éves árvízeseménynek” nevezett.

A IAN hurrikán Dél-Karolina felé halad, Forrás: CNN

A jelenlegi fejlemények:

  • Hurrikánriasztások és trópusi vihar riasztások egész Dél-Karolinában
  • Rekordnagy viharhullámok – egyes helyeken Nyugat-Floridában elérte a 12 métert, így csütörtök reggelre viharhullámra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki Florida északkeleti részétől, a dél-karolinai Charlestontól északra fekvő területre
  • Florida egyes részen akár 30 hüvelyknyi (760mm) eső is hullhat a vihar elvonulásáig

Dél-Karolinát várhatóan pénteken 11 óra magasságában éri el az időközben ismét 1-es kategóriájú hurrikánná fejlődött trópusi vihar, ezért rendkívüli állapotot hirdettek Charleston megyében.

Jelenleg a hurrikán Charlestontól 380 km-re található délre, és kb. 16 km/óra sebességgel észak-északkelet felé halad. A keleti partmenti városok – mint pl. Jacksonville, Savannah, Wilmington – környékén min. 3 méter magas hullámokra lehet számítani.

Forrás: CNN

https://www.youtube.com/watch?v=lP9j25CNhKI
Forrás: Wild WeatherUS

Időjárás térképek & webkamera

Követem: