Csodálatos „vénasszonyok” nyarát ígér október

Október 5-én hivatalosan is beköszöntött a „vénasszonyok nyara”, avagy az indián nyár, jellemzője a kellemes meleg, sok napsütés, csodálatos őszi színek, mivel ebben az időszakban Kelet-Európa felett megreked egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt szállító anticiklon, ami meggátolja a légköri áramlást. És természetes, hogy ebben a kellemes, nyárutói meleg időszakban „kiülnek a vénasszonyok a padra” sütkérezni.

Nos, a következő időszakban határozottan melegszik az idő Erdély és Partium-szerte, és október végéig a megszokottnál is melegebb lesz az időjárás előrejelzések szerint.

Az elkövetkező két hétben és egész októberi hónapban egységesen kellemes hőmérsékletre számíthatunk:

Bánságban a maximumok 20-23 C fok, míg a minimumok 6-11 C fok között várhatók.
Partiumban a maximumok 18-23 C fok, míg a minimumok 8-10 C fok között várhatók.
Erdélyben a maximumok 18-20 C fok között, míg a minimumok 4-8 C fok között várhatók.
Máramarosban a maximumok 20-22 C fok között, míg a minimumok 6-8 C fok között várhatók.

Október 10 és 17 között a levegő átlaghőmérséklete minden régióban, de különösen az ország keleti felében a normálnál magasabb lesz. A déli régiókban csapadék nélküli napokra lehet számítani, míg az északnyugati területeken lokálisan esőre lehet számítani, ami az évszaknak abszolút megfelelő lesz.

Október 17 és október 24 között várhatóan országszerte, de főleg a keleti és délkeleti tájakon a megszokottnál magasabb átlaghőmérsékletet mérhetünk.

A déli és délkeleti tájakon csapadékhiányos időszak lesz, de az ország északnyugati részén lokálisan várható eső. Erdély és Partium-szerte a normálhoz közeli csapadék mennyiségre lehet számítani.

Október végéig kitart az évszakhoz képest magas hőmérséklet, míg a csapadékmennyiség a normál értékhez közelít.

Forrás: ANM

Időjárás térképek & webkamera

Követem: