A júniusi hőhullám nyomában

A beígért hőhullám percre pontosan megérkezett, és ma tetőzni látszott leginkább Partium nyugati régiójában, magába foglalva Arad, Bihar és Szatmár megyék határmenti régióit.
A Nyugat-Európában több napja tartó hőhullám helyezte át bázisát keletre.
A kontinens nyugati részén felgyülemlett forró levegőnek ez a kiszorítása a nyomásrendszer változásának hátterében jelenik meg. A troposzférikus örvény intenzitása növekszik, a Nagy-Britannia szigetvilágának területét alacsony nyomású rendszer foglalja el.


A barikus centrumok ilyen elhelyezkedése lehetővé teszi az anticiklonok előretörését a kontinentális Európába, és szabad utat hagy a hőhullámnak.


A minta szokásos júniusban, annak ellenére, amit a sajtóban látunk, ahol jellemzően kattintásvadász, és felnagyolt címekkel közlik a júniusi kánikulát. Ez a konfiguráció az elmúlt évek minden júniusában létezett, bár idén ez a minta egyáltalán nem kedvező.

A troposzféra örvénye meggyengül, nagyon valószínű a peremhullámok és a ciklon diszlokáció megjelenése.


Néhány nap meleg után le kell hűlnie időjárásunknak, ha marad a minta


A ciklonnak ez az elmozdulása megjelenik a fő modellek becsléseiben is, amelyek csak néhány napra becsülik a hőhullámot, amíg a troposzféra örvénye ismét gyengül, és egy anticiklon veszi át a helyét, aminek lehűlést kellene hoznia.


Június kedvezőtlen hónap a hosszan tartó kánikula számára, mert a sarkvidéken továbbra is jelentős hideg levegő található.

Jövő héten viszont változik a légköri dinamika, megjelenik a lehűlés, amely a forró légtömeget kiszorítja, és megteremti a feltételeket a heves viharokhoz.


Addig is kísérjük figyelemmel a hőmérséklet-eloszlást, figyeljünk egymásra és környezetünkre. Kíváncsian várjuk, hogy Erdélyben és Partiumban mennyire lesz közel a 40 C fokos küszöbhöz a hőmérséklet a következő napokban.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: