Milyen idő vár ránk 2022 júliusában?

(Kiemelt képen az aszály kockázati elemzése a CzechGlobe adatai alapján 2022. július. 5-én)

Amint érezzük a bőrünkön, július elején is forróság várt ránk, elméletileg a nyár második hónapjának első két hete enyhébb hőmérsékletet és csapadékot is hoz számunkra.


Július második fele már a megszokott kerékvágásban folytatódik, Erdély és Partium-szerte meleg lesz, és egyre kevesebb csapadék esik.
Július, a „kemence hónapja” meteorológiai szempontból az év legmelegebb hónapja. Júniushoz képest a legtöbb régióban 3-4 C fokkal emelkedik a hőmérséklet.

Szinoptikusan ez annak a ténynek köszönhető, hogy nagyrészt az anticiklonális magok uralkodnak, akár az Azori-szigeteki anticiklon-hátság, akár az észak-afrikai anticiklongerinc, vagy néha egy D-Ny-Ázsiából származó légtömeg.

Mindez a szinoptikus konfiguráció lehetővé teszi a trópusi levegő előrehaladását, amely a júliusi legmagasabb hőmérsékletet hozta el.
Calafatban 44,3 C fok volt 2007-ben, amely évben 43 meteorológiai állomáson 40 fokos értéket mértek, az ANM statisztikái szerint.

A La Nina jelenlegi kontextusában egy instabil troposzféra örvény található, amely lehetővé teszi az anticiklonok észak felé történő előretörését, így súlyozható lehet az országunkat elérő hőhullámok intenzitása.

Így az ECMWF becslése a júliusi nyomás anomáliáira azt mutatja, hogy július 11-17 és 18-25 közötti héten hazánkat a nagynyomású mezők uralják majd. Július a kontinens nagy részén alacsony nyomású rendszerrel zárulhat, míg nálunk normális eloszlásról beszélhetünk.

Várható júliusi hőmérsékleti értékek

Kihasználva a főként É, ÉNy-i irányból DK-i irányú légtömeg cirkulációt, ezen a héten és a jövő héten is jóval elviselhetőbb levegőt érkezik július első két hetében, így július 6-10 között az ország nagy részén a normálhoz közeli értékek lesznek (kivéve Bánát nyugati területeit, Kelet-Munténiát, Moldovát és Dobrudzsát, ahol melegebb lesz).
Július 11-17-e közötti héten még alább hagy a hőség Erdély és Partium-szerte.

Július második felére az ECMWF jelzései szerint visszatér a meleg idő, a várható hőmérséklet országszerte a megszokottnál magasabb lesz, a július 25-től augusztus 1-ig tartó héten pedig az ország nyugati részén ismét felerősödik.

Várható esőmennyiség – lesz-e kiút a szárazságból?

Hazánkban a csapadékban leggazdagabb hónapot jelentő májustól és júniustól eltérően a július mennyiségi csökkenést jelez, de Dobrudzsa kivételével, ahol nem gyűlik össze 50 l/nm alatt, az ország többi részén várható eső, a hegyvidéki területeken pedig a 100 l/nm is elérheti.

2022 július 6-tól 10-ig egy esős héttel kecsegtet, amelyet teljes mértékben ki kell élveznünk, kivéve Dobrudzsát, Kelet-Munténia és Moldávia déli részét, ahol normális alatti mennyiség várható.

A július 11-től 17-ig tartó hét pedig csak Partiumban, Munténiában és Dobrudzsában hoz csapadékot, ami talán megközelítheti a normál értékeket.

Július utolsó két hetében (18-24 és 25 – augusztus 01.) egyre kevesebb lesz az eső.

ECMWF csapadékmennyiség becslése

Régiók szerinti bontásban az ECMWF becslése szerint a partvidék nem kap 15 l/nm-nél többet, Dobrudzsa többi része és Munténia keleti része 20-30 l/nm-nél.
Dél-Moldova, Munténia, Olténia, Bánság és Partium alacsony területein 30-40, elszigetelt helyeken 50 l/nm eső várható.
Olténia, Munténia domb – és hegyvidékein, Moldova központjában és északi részén, Erdélyben, Máramarosban, a Bánság és a Partium dombos, hegyvidéki területein 50-60, esetleg 70-80 l/nm eső halmozódhat fel. A keleti, északi részen, és a déli hegygerinceken 100 l/nm feletti csapadékmennyiség várható.

Sok esetben viszont sajnos mindez már a szárazságtól sújtott, aszályos mezőgazdasági területeken nem biztos, hogy lényegesen segíteni fog.

Forrás: Prognozameteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: