A nyári meleg utolsó napjai szeptemberben

Avagy, milyen időjárás várható szeptember második felére?

Két szóban összefoglalva a meteorológusok előrejelzéseit: hideg és eső várható.

Míg a nyár végi becslések a szeptemberi időjárásra vonatkozóan nagylelkűen szárazságról és melegről szóltak, ahogy haladunk a napokban előre az ősz sűrűjében, úgy változik a hőmérsékletről és csapadékról szóló jóslat is.


Arra számítottak a szakemberek, hogy a megjelent troposzférikus örvény és sztratoszférikus komponense kedvező feltételeket nyújt az erősödéshez, egy intenzív örvény pedig visszahozza a hőt és a szárazságot. Az elkövetkező napokban most már biztos, hogy nem így lesz!

Annak ellenére, hogy beköszöntött a kellemes idő, kicsi az esélye, hogy ez sokáig kitart.


A két örvény közötti kapcsolat gyenge, az alsó rész szinte elszakad a felső résztől és folyamatosan gyengül. Ez lehetővé teszi egy erőteljes anticiklon elterjedését az európai kontinens és a Brit szigetvilág területén.
Az új anticiklon hideg levegőt hoz az európai kontinens keleti részére, új hidegepizódot írva ezzel. Így, bár az örvény ellenállásában bíztak, szeptember második fele hideg, csapadékos lesz, ami természetesen megfelel az őszi évszaknak.

Mikortól várhatjuk a csapadékos napokat?


Szerdától fokozatosan lehűl az idő, megváltozik a légáramlás, és döntően északnyugatira fordul.
Bár eleinte lehűlésnek fog tűnni, ez folytatódik, szombatra és vasárnapra pedig még erőteljesebb lehűlést hirdetnek.
Erdély térségében viharral indul meg a légtömeg-változás. Ezek fokozatosan őszi esővé csapnak át, a hét végére az ország délkeleti részének kivételével eső várható.


A hétvégén minket is meglátogató mediterrán depresszió után a következő hét első felében kedvező feltételek alakulnak ki az újabb csapadékos időszaknak: az országunk körüli tengerek vize nagyon meleg, és bármilyen hideg levegő behatolása nagyon gyorsan beindítja a cikogenezist.
Így jelentős csapadékepizódról beszélünk.
Hőmérsékleti szempontból péntekig kissé hűvösebb idővel folytatódik a hét. A trópusi légtömeg továbbra is az ország déli felére húzódik, a Duna-parti megyékben még nyári hőmérséklet is várható (32-33 C fok).
A hétvégi lehűlés után napközben 16-20 fok körül alakul a hőmérséklet, míg a hegygerinceken már a 0 fokot is megközelítik a minimumértékek.
Előrejelzések szerint ez a hűvös idő szinte szeptember végéig kitart.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: