A szeptemberi nagy időjárás előrejelzés – részletes időjárás szeptember elejéig

Ahogyan a naptár lapja szeptemberre fordul, az időjárási viszonyok is változnak. Elkezdődik az ősz, ami számos új meteorológiai jelenséget hoz magával. De mi várható pontosan szeptemberben? Nézzük meg a hőmérséklet, csapadék és napsütéses órák terén milyen időjárási viszonyokra számíthatunk?

Hőmérséklet szeptemberben

Szeptemberben a hőmérséklet kezd csökkenni, különösen az éjszakai órákban. A szeptembernek megfelelő hőmérséklet gyakran napközben 15-25 C fok között mozog, de éjszaka már 10 fok alá is süllyedhet. Ha azt vesszük, hogy az augusztus még a nyár utolsó hónapja, érezhető a változás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ősz közeledtével egyre inkább csökken.

Átlagos szeptemberi napsütéses órák

Szeptemberben az átlagos napsütéses órák száma is csökken. Bár még mindig sok napsütéses nap várható, az őszi idő behatolása miatt a nappalok rövidülnek. A nappali hőmérséklet szeptemberben általában mérsékeltebb, és az időjárás változások miatt az égbolt gyakran felhős vagy borult lehet.

Vénasszonyok nyara

Szeptemberben gyakran tapasztalható a vénasszonyok nyara jelensége is. Ebben az időszakban az időjárás meglehetősen kellemes: napos, száraz és meleg. Azonban ez az időszak nem tart sokáig, és gyakran átmeneti jellegű, mielőtt az őszi idő végérvényesen beköszöntene.

Csapadék és időjárási viszonyok

Szeptemberben az időjárási viszonyok változékonyabbak lehetnek. A hónap eleje általában szárazabb, de ahogy haladunk a hónap végéig, egyre több csapadék várható. Az őszi időjárás előrejelzés gyakran tartalmaz esőt, ködöt és szelet is. Az időjárás várható szeptemberben, hogy változékony lesz, ezért érdemes mindig naprakésznek lenni a részletes időjárás előrejelzésekkel.

2023-ra érvényes információk

Minden évben más-más időjárási viszonyok alakulnak ki, és a globális felmelegedés miatt egyre nehezebb előrejelzéseket készíteni. Azonban a 2023-as előrejelzések alapján a szeptemberi időjárás változások nem lesznek drasztikusak, a hagyományos szeptemberi meteorológiai jellemzők – mint például a mérsékelt hőmérséklet és a növekvő csapadékmennyiség – várhatóan megmaradnak.

Szeptemberben az időjárás változékony, és az őszi idő beköszöntével érezhetően hűvösebb lesz. A nappali hőmérséklet szeptemberben mérsékelt, de éjszaka már hűvösebb időre kell számítani. A vénasszonyok nyara kellemes időjárást hoz, de ne feledkezzünk meg a hónap végére várható csapadékról sem. A 2023-as előrejelzések szerint a szeptemberi időjárás nem hoz drasztikus változásokat, de az időjárási viszonyok változékonysága miatt érdemes naprakészen tartani magunkat a részletes időjárás előrejelzésekkel.

Ebben a hónapban is érdemes tehát előkészülni és figyelmesen követni az időjárás-előrejelzéseket, hogy az őszi napokat a lehető legjobban élvezhessük.

Vegyük sorra Erdély és Partium, valamint teljes Románia várható időjárását 2023 szeptember első hetéig

Nézzük meg mennyire lesz átlagos szeptemberi időjárás Erdély és Partium-szerte.

Bánság várható időjárása szeptember elején

Augusztus 28-án hőhullám és kellemetlen hőérzet várható. A maximális hőmérséklet átlaga 37 C fok lesz.

Augusztus 29-én és 30-án ez fokozatosan 30-32 C fokra csökken. Ezt követően, az első prognózis hetének végéig (szeptember 1–2) hűlni fog a levegő hőmérséklete. A nappali értékek átlaga 26-27 C fokra esik vissza.

Szeptember 3-tól kisebb hőmérséklet ingadozások lesznek, de az átlagok normálisak maradnak, általában 27-29 C fok között. A minimális hőmérséklet átlaga túlnyomórészt 14-16 C fok lesz, kivéve augusztus 29-30-át, amikor 18-20 C fok lesz az átlag. Augusztus 29-től szeptember 2-ig erős légköri instabilitás és helyenként jelentős eső várható, de az esők szeptember 5 után is folytatódnak majd a régióban.

Partium várható időjárása szeptember elejéig

Augusztus 28-án és 29-én hőség és jelentős hőérzetbeli kellemetlenség várható, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga 34 és 38 C fok között alakul. Ezt követően az idő fokozatosan hűlni fog, így az első előrejelzési hét végére (szeptember 1–2.) az átlaghőmérséklet 26–27 C fokra csökken.

Szeptember 3-a után a nappali hőmérsékletek átlaga a szezonnak megfelelően alakul, általában 27-28 C fok körül. A legalacsonyabb átlaghőmérsékletek többségében 14 és 16 C fok között lesznek, kivéve augusztus 29-i és 30-i éjszakákat, amikor az átlag 18–19 C fok lesz.
A 29. augusztus – 2. szeptember közötti időszakban jelentős légköri instabilitás várható, helyenként jelentős mennyiségű esővel, de az alkalmi esőzések szeptember 5-e után is előfordulhatnak.

Máramaros várható időjárása szeptember elejéig

Augusztus 28-án és 29-én hőség és jelentős hőérzetbeli kellemetlenség várható, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga körülbelül 36C fok lesz. Ezt követően az idő fokozatosan hűl majd, így az első előrejelzési hét végére (szeptember 1–2.) az átlaghőmérséklet 25 C fokra csökken.

Szeptember 3-a után a nappali hőmérsékletek átlaga a szezonnak megfelelően alakul, és 26–27 C fok körül várható. A legalacsonyabb átlaghőmérsékletek többségében 12 és 14 C fok között lesznek, kivéve augusztus 29-i és 30-i éjszakákat, amikor az átlag 18 C fok lesz.
A 29. augusztus – 2. szeptember közötti időszakban légköri instabilitás és helyenként jelentős mennyiségű eső várható, de alkalmi esőzések szeptember 5-e után is előfordulhatnak.

Moldova várható időjárása szeptember elejéig

Augusztus 28-án és 29-én hőség és jelentős hőérzetbeli kellemetlenség várható, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga 36 és 38 C fok között lesz. Ezt követően az idő fokozatosan hűlni fog, így az első előrejelzési hét végére (szeptember 1–2.) az átlaghőmérséklet 25–26 C fokra csökken.

Szeptember 3-a után a nappali átlaghőmérsékletek a szezonnak megfelelően alakulnak, és 26–28 C fok között alakulnak. A legalacsonyabb átlaghőmérsékletek többségében 14 és 17 C fok között lesznek, kivéve augusztus utolsó éjszakáit, amikor az átlag körülbelül 19 C fok lesz.
Augusztus 29. és szeptember 2. között jelentős légköri instabilitás és helyenként nagy mennyiségű eső várható, aztán csak kisebb területeken és átmenetileg lesznek gyenge esőzések.

Dobrodzsa várható időjárása szeptember elejéig

Augusztus 28-án és 29-én a Dobrodzsa szárazföldi területein hőség és jelentős hőérzetbeli kellemetlenség várható, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga körülbelül 34C fok lesz. Ezt követően az átlaghőmérséklet 30-32C fokra csökken, és szeptember 1-jéig meleg időjárásra lehet számítani.

Szeptember 3-tól kezdve a nappali átlaghőmérsékletek a szezonnak megfelelően alakulnak, és 28-29 C fok között lesznek. Az első éjszakákon a legalacsonyabb átlaghőmérsékletek 20-22 C fok között lesznek, és szeptember 2-a után az átlag körülbelül 18 C fok lesz.
Augusztus 30-a és szeptember 2-a között jelentős légköri instabilitás és helyenként nagy mennyiségű eső várható, aztán csak kisebb területeken és átmenetileg lesznek gyenge esőzések.

Munténia várható időjárása szeptember elejéig

Augusztus 28-án és 29-én hőség és jelentős hőérzetbeli kellemetlenség várható, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga 36-37C fok között lesz.

Augusztus 30-án és 31-én az átlaghőmérséklet 32-33 C fokra csökken, és meleg időjárást fog eredményezni. Szeptember 1-től kezdve a nappali átlaghőmérsékletek a szezonnak megfelelően alakulnak, és 28-30 C fok között lesznek. Az első éjszakákon a legalacsonyabb átlaghőmérsékletek 18-20 C fok között lesznek, és szeptember 2-a után az átlag körülbelül 16 C fok lesz.
Augusztus 30-a és szeptember 2-a között jelentős légköri instabilitás és helyenként nagy mennyiségű eső várható, aztán csak kisebb területeken és átmenetileg lesznek gyenge esőzések.

Olténia várható időjárása szeptember elejéig

Augusztus 28-án és 29-én hőség és kellemetlen hőérzet lesz, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga 36 C fok lesz. Augusztus 29-én és 30-án az átlaghőmérséklet fokozatosan 30 C fokra csökken, és a következő napokban tovább hűl, így az első előrejelzési hét végére (szeptember 1–2.) a nappali átlaghőmérséklet 26 C fokra esik.

Szeptember 3-tól a nappali átlaghőmérsékletek a szezonnak megfelelően alakulnak, és 28–29C fok között lesznek. Az éjszakai átlaghőmérsékletek 15–18 C fok között alakulnak.
Augusztus 29-e és szeptember 2-a között jelentős légköri instabilitás és helyenként nagy mennyiségű eső várható, majd csak kisebb területeken és átmenetileg lesznek gyenge esőzések.

Várható időjárása szeptember elejéig a hegyvidéki régiókban

Augusztus 28-án és 29-én meleg idő várható, a legmagasabb hőmérsékletek átlaga 24–25 C fok lesz, majd az idő fokozatosan hűlni fog. Az előrejelzési időszak végéig a nappali átlaghőmérsékletek 16–20 C fok között alakulnak. Az éjszakai átlaghőmérsékletek többségében 9–12 C fok között lesznek, kivéve az augusztus utolsó éjszakáit, amikor az átlag 14–16 szeptemberi nagy időjárás előrejelzés C fok lesz.
Augusztus 29-e és szeptember 2-a között jelentős légköri instabilitás és helyenként nagy mennyiségű eső várható, de átmeneti esők is előfordulnak szeptember 3-a után.

Forrás: ANM

Szeptemberi jeles napok

A szeptemberi napok, különösen a névnapok és az időjárási események, sok népi hagyományban és időjóslásban játszanak szerepet.

  1. A hónap első napja, Egyed napja a szeptemberi meteorológiai ősz kezdete. A monda szerint, ha ezen a napon esik, enyhe télre és esős hónapra számíthatunk. Plusz, ha égzengést is hallunk, bő termést jövendölnek a következő évben.
  2. Szeptember 5-én, Lőrinc napján a déli fekvésű szőlők már érni kezdenek, és a természet jelei az ősz közeledtére utalnak. A néphit szerint, ha napsütéses az idő, kellemes őszi napok várnak ránk. Ezen a napon a fürdőzést és a dinnyeevést is kerülni kell, mert Lőrinc „rontja” ezeket.
  3. Szeptember 8-án dupla jelentősége van a napnak. Fecskehajtó Kisasszony-napja és Mária jelkép is ezen a napon van. A népi időjóslás szerint az ezen a napon tapasztalt időjárási körülmények az őszi szezonra is hatással lehetnek, különösen a szőlészeknek.
  4. Több érdekesség is kapcsolódik a szeptember 13-ai dátumhoz. Egyrészt, ezen a napon mérték a Földön a legmagasabb hőmérsékletet Líbiában, 1922-ben. Másrészt, 1643-ban Torricelli bemutatta az első higanyos barométert, a légnyomás mérésére használt eszközt.
  5. Szeptember 14-e Lambert napja, és az időjárás ezen a napon a következő év tavaszára utal.
  6. Szeptember 16-a az ózonréteg védelmének világnapja, amit a montreali jegyzőkönyv aláírásának évfordulóján tartanak.
  7. Szeptember 18-a Péter napja, amelynek időjárása a következő 40 napra ad iránymutatást, különösen a vetés szempontjából. Szeptember 21-e Máté napja, amely a búza vetésének kezdetét és a bor termésének bőségét is jelzi.
  8. A csillagászati ősz hivatalosan szeptember 21-23. között kezdődik, az őszi napéjegyenlőséggel. Ekkor a nappalok és az éjszakák hossza egyforma lesz a Föld mindkét féltekéjén.
  9. Szeptember 29-e Mihály napja, amely az őszi és téli időszak jövőjét is befolyásolja. Ha ezen a napon dörög az ég, szép őszre, de kemény télre számíthatunk.
  10. Szeptember utolsó hetében ér véget a nyári időszámítás, amit 1996-ig tartottak, de azóta októberre helyezték át a váltást.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: