Idalia hurrikán érkezik Florida nyugati partjához- katasztrófális hatásokat jósolnak a szakemberek

A tegnapi napon az amerikai meteorológiai szolgálatok figyelemmel kísérték, ahogy a trópusi vihar Idalia hurrikánná vált.

Az Amerika közepén, a Csendes-óceánon kialakult alacsony nyomású területről származó Idalia rendszer áthaladt a kontinensen és eljutott a Karib-tengerig. Intenzitása minimális szinten maradt, és az előrejelzések nem mutattak problémákat.

Az El Nino által uralt nyárban remélték, hogy az Atlanti hurrikánszezon problémamentes lesz, de ez nem így történt.

Az 200hpa szélanomália elemzése a nyáron keresztül folyamatosan kimutatta, hogy nincs összeköttetés az ENSO jelenség, és az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő sejt között. Most ez a hiány kritikussá vált, mert a feltételek nem gátolják meg az erős hurrikánok kialakulását, mint ahogyan azt várták.

Miért különleges az Idalia rendszer?

Kép forrása: Climatologie si Prognoze globale

(A fenti kép egy specializált műholdról származik, amelyet tegnap 21:00 órakor készítettek, miután az Idalia hurrikán áthaladt Kubán. Ugyancsak megfigyelhetjük a Franklin hurrikánt is, ami az eddigi legerősebb vihar ebben a hurrikánszezonban.)

Miután hosszabb ideig tartózkodott a Karib-tenger területén, az Idalia hurrikán jelenleg egy nagyon kedvező trajektórián van. Az, hogy hurrikánná vált, elegendő volt egy evakuációs rendelet kiadásához Floridában.

A hurrikánt a kedvező légáramlás egy olyan óceáni terület fölé vezeti, ahol a víz felszíni hőmérséklete július végén elérte a 38 Celsius-fokot, ami új világrekordnak számít.

Az Idalia hurrikán ma reggel akár „rendkívül veszélyes” 4-es kategóriájú viharként is elérheti Florida nyugati partját, figyelmeztetett a Nemzeti Hurrikán Központ, miközben Idalia tovább erősödött és késő kedd este az állam felé tartott.

A partmenti közösségek hivatalos szervei kedden ismételten felszólították a lakosokat az azonnali evakuálásra, hangsúlyozva, hogy a vihar által okozott magas vízszint végzetes lehet, és az elsősegélynyújtók csak a vihar elvonulása után lesznek képesek segíteni. De néhány floridai, kétségbeesetten próbálva megmenteni otthonaikat és üzleteiket, és nem hagyva maguk mögött másokat, otthon marad.

A vihar késő kedd este, éjfél előtt nem sokkal 2-es kategóriájú volt, a tartós szelek sebessége elérte a 110 mérföld/órát, és körülbelül 120 mérföldre délnyugatra helyezkedett el Florida Cedar Key-től, közölte a hurrikán központ.

A külső sávjai órák óta sújtják Floridát, már okozva áradásokat egyes partmenti területeken. Várhatóan tovább fog erősödni egy 4-es kategóriájú hurrikánná – ami azt jelenti, hogy a tartós szelek sebessége legalább 130 mérföld/óra lesz – mielőtt elérné Florida Big Bend partvidékét szerda reggel.

Idalia hurrikán kb. 1 órával ezelőtt 11.00 -kor Kelet-európai idő szerint

Forrás: Climatologie si Prognoze globale és CNN

Időjárás térképek & webkamera

Követem: