Az október végi meleg időjárás nyomában

A 2023-as El Nino megjelenése jelentős változás volt a 3 évig tartó La Nina után. Ez, valamint a februári és áprilisi erős hideg levegőfoltok a troposzférikus örvény feszesebbé válásához vezettek. Ezt követte az erős éves minimum, amely az európai kontinenst aszályba taszította.

A troposzférikus örvény túl szűk és túl intenzív volt ahhoz, hogy a hideg levegő elérje Dél-Európát, és amikor mégis elérte, a meleg gyorsan kiszorította.
Ezek nem szokatlan következményei egy El Nino által befolyásolt ősznek, de ezek a megfigyelt legintenzívebbek közé tartoznak az idők során, amit valószínűleg a globális felmelegedés hatása is alátámaszt.

Atlanti cikolonok

Az atlanti ciklonok betörése megkezdődött, és még néhány hétig folytatódni fog.
A heti nyomástérkép segít egy kicsit jobban megérteni a jelenséget: hideg levegő érkezett az észak-amerikai térségbe, és most az óceán felé halad.

Az Atlanti-óceán meleg vizének jelenlétében az amerikai térségben lévő hideg légtömeg támogatja a ciklonok kialakulásának jelenségét: a ciklogenezist.

Az így kialakuló atlanti ciklonok nagyszámúak és nagy intenzitásúak, és a köznyelvben „mélyciklonoknak” nevezik őket alacsony magnyomásuk miatt, amely eddig elérte a 940-950 mbar értéket, vagy „szélviharoknak”, mert nagyon nagy területre szétterjesztik a szélintenzitást.

A mélyciklonok nem jelentenek újdonságot az El Nino idején, de nagyon nagy számban való megjelenésük igazi alacsony nyomású gátat hoznak létre.

Így ebben az erős atlanti hatású időszakban Európa óceáni levegővel „szellőzik”, de a csapadék elsősorban a kontinens északi és nyugati felét érinti.
Kelet-Európa számára az atlanti ciklonok aktivitása erős cirkulációt jelent, amely újabb szárazságot hoz.

Mikor lesz változás az időjárásban?

Bár továbbra is az aktív cirkuláció lesz az uralkodó, a főbb feltételek azonban változnak.
El Nino hatása alatt az ősz általában meleg szokott lenni az utolsó hónapig, amikor hirtelen megváltoznak a körülmények, és korán jön a tél.
A sztratoszférikus örvény (a sarki örvény felső része) a gyengülés jeleit mutatja, amelyet sztratoszférikus zavarok kísérnek.
A sztratoszférikus anticiklonok ilyen korai megjelenése megerősíteni látszik a tél korai kezdetének vagy legalábbis a cirkuláció jelentős elakadásának elképzelését, ami csapadékot hoz térségünkbe.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: