Az első sarkvidéki hidegbeáramlásra készülhetünk

A következő napokban végre jelentős változás áll be Európában, ami az időjárást illeti. A kontinensre vonatkozó időjárás előrejelzés szerint északon egy mélypont alakul ki, amely a hétvégén és a jövő hét elején a kontinens nyugati és középső részein felszabadítja az első sarkvidéki hideglökést.

Sarkvidéki hidegbeáramlás Európába

A szeptembertől október közepéig tartó történelmi hőhullám és a példátlan meleg után az időjárási mintázat a hétvégén megfordul. A hőmérsékletváltozás az előrejelzések szerint meglehetősen éles lesz a mozgó hidegfront mentén, amely a jövő hét elejére a kontinens nagy részén elterjed. Nyugat- és Közép-Európa alföldi területein a szezon első fagyaira lehet számítani.

Az Európában az ősz közepén kitörő hideghullámot elindító frontrendszer Skandinávia egyes részei fölött is friss havat fog hullatni. Az Egyesült Királyság északi részén és esetleg Dánia északi részén is téli záporok várhatóak.

Európa számos részén szerdán ismét megdőlt néhány magas hőmérsékleti rekord: Franciaország dél-középső részén 29-32 °C volt, Németországból pedig 25-29 °C-ot jelentettek. Délkelet-Angliában is újra a 20 °C körüli értékeket mértek, több 25 °C körüli nap után.

A hőmérséklet néhány fokkal alacsonyabb lesz a hétvégéig, amikor északnyugat felől sarkvidéki széllökés érkezik.

Péntek éjjel a sarkvidéki front átvonulásával erőteljes hőmérséklet-csökkenés várható. Vasárnap reggel a hőmérséklet ezen a szinten -5 °C körül lesz, ami körülbelül 10 °C-kal hidegebb az október közepén szokásosnál. A hőmérséklet tehát körülbelül két nap alatt 16-18 °C-kal csökken.

Változik az időjárási minta Európa felett, sarkvidéki hideg érkezik Nyugat-Európába a hétvégén

Abban egyetérthetünk, hogy a meleg időjárás jólesik az őszi időszakban, de valami felfrissülés nagyon hiányzott az elmúlt hetekben. Hétről hétre erős hőkupolák alakultak ki az európai kontinensen, és rekordokat döntögető hőhullámokat szabadítottak el. Végre ez is változni fog.

Az Európát október első két hetében uraló kiterjedt blokkoló magaslatot hamarosan felváltja az északról érkező hideg légtömegek erőteljes sarkvidéki behatolása. Ahogy ez a magashegy pénteken összeomlik, a hétvégén egy mélyen fekvő mélypont fog délre húzódni.

Ennek nyomán az Északi-sarkvidékről széleskörű hideghullám érkezik, amely Nyugat-Európában a szokásosnál mintegy 10 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez. Ha visszaemlékszünk, hogy az elmúlt hetekben mennyivel melegebb volt a normálisnál, ez elég jelentős változás lesz.

A hidegfront péntek délután halad át Írországon és az Egyesült Királyságon, majd szombat lép át a kontinentális Európába, és a balti térségtől egészen Franciaország középső részéig húzódik. Ezután vasárnapig folytatódik a kelet-délkeleti irányú haladás, és vasárnap este eléri a Balkán-félszigetet.

Csütörtökön, pénteken és szombaton szokatlanul meleg marad Olaszországban és a Balkánon, mielőtt a front észak felől megjelenik. Hétfőn a hidegfront és a jelentősen hidegebb légtömegek behatolása Délkelet-Európa felé folytatódik. Eléri a Földközi-tenger északi részét is.

Az alábbi videóanimáció mutatja, hogy a hidegfront mentén milyen éles hőmérsékletváltozás alakul ki. Szombaton nyugaton kezdődik, és meglehetősen gyorsan átterjed Közép-Európába.

Az első jelentős sarkvidéki hideglökés Európába az idei őszi szezonban 2023-ban

Ezután a hideg medence vasárnap a Földközi-tenger északi része felé és a Balkán-félszigeten keresztül folytatódik.

Észak-Európa fölött mélyfekvés alakul ki, amely sok havat hozhat Skandináviába – Téli időjárás az Egyesült Királyság északi részén

Ahogyan azt már említettük, a magaslégköri mélypont elég mély lesz, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményez Észak-Európa felé. Az előrejelzések szerint Skandinávia felett mély, valószínűleg 970 mbar alatti felszíni mélypont alakul ki. Ez szintén erősíteni fogja a frontrendszert, és sokkal hidegebb légtömeget juttat a kontinens felé.

Egy frontrendszer heves havazást hoz Nyugat-délnyugat-Norvégiában, Észak-Svédországban és Finnországban. Nagy területeken akár 30-50 cm friss hó is felhalmozódhat.

A legnagyobb havazás a délnyugat-norvégiai hegyekben várható, a jövő hét keddig a 100 cm-t megközelítő helyi hómennyiséggel.

Szombaton és vasárnap az Egyesült Királyság északi részén és Észak-Írországban is előfordulhatnak téli záporok havazással. Észak-Skócia magasabban fekvő területein némi felhalmozódott hó várható.

Vasárnap estig mintegy 10-15 cm friss hó várható a skót felföldön. Máshol a közelmúltbeli meleg hullámok miatt a meleg talaj miatt nem valószínű, hogy havazás alakul ki, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint hózáporok is előfordulhatnak.

Néhány nagyfelbontású modell is utal arra, hogy vasárnap Dániában és Észak-közép-Németországban hózáporok kialakulására van esély, de talajmenti havazás nem várható.

Ez a sarkvidéki széllökés elhozza a 2023-as őszi szezon első fagyát.

Az éles hidegfront mögött szombaton és vasárnap a közelmúltban tapasztaltnál lényegesen hidegebb légtömeg terjeszkedik. Írországban és az Egyesült Királyságban 4-7 °C körüli értékekkel a normális alatt, amely vasárnapra és a következő napokra virradó éjszaka élesedik.

Szombaton még Közép-Európában, különösen Kelet-Európában továbbra is jelentősen anomális hőmérsékleti értékek uralkodnak majd, helyenként ismét 25 °C feletti nappali csúcshőmérsékletekkel.

Majd először Nyugat-Európát érinti a hidegfront, amely péntek este Írországon és az Egyesült Királyságon halad át. A hőmérséklet valószínűleg vasárnap reggel lesz a legalacsonyabb a derült időjárás mellett.

Írországban, Észak-Írországban, Észak-Angliában és Walesben fagypont közeli vagy fagypont alatti hőmérsékleteket jósolnak, Skócia felett pedig néhány fokkal 0 °C alatt marad a hőmérséklet.

A hűvös északnyugati szél szombaton és vasárnap délután elég hűvös hőmérsékletet tart majd. A nappali csúcshőmérséklet 10 °C alatt marad, a Skót-felföldön fagypont körül alakul.

Az éles felszíni hidegfront szombaton kora reggel északnyugat felől érkezik a Benelux államokba és Németországba, így az előző nap, péntek délután ismét meleg nap lesz, a csúcshőmérsékletek a 20-as évek közepére emelkednek. Dél-Franciaország felett még magasabb hőmérsékletek maradnak.

Szombaton és vasárnap jóval hidegebb időjárás várható, a nappali hőmérsékletek továbbra is az alacsony 10 fokos tartományban maradnak. Amint a szél vasárnap késő este lecsillapodik, hétfő reggelre fagyos idő várható Kelet-Franciaországtól és Dél-Belgiumtól Közép- és Dél-Németországon át egészen a Cseh Köztársaság nyugati részéig (fenti jobb oldali ábra). Néhány fokkal fagypont alatti hőmérsékletet jósolnak. Az Alpok völgyeiben, Észak-Ausztriában még alacsonyabb hőmérsékletet jósolnak.

Az elkövetkező 10 napban Moldávia és Románia Északi, valamint Keleti részén is várható a hidegbetörés nyomán némi havazás.

Havazás Románia 2023 október

Forrás: Severe Weather

Időjárás térképek & webkamera

Követem: