Extrém hideg Amerika több államában

Rekordokat döntő téli viharok és áramkimaradások

Extrém hideg Amerika számos államában: pusztító téli viharok tombolnak, jeges szelekkel és súlyos hófúvásokkal. Az utazást megnehezítő, és több ezer ember számára áramkimaradást okozó viharokat követően a hétvégére az előrejelzések szerint a hőmérséklet akár a -50°F (-45°C) közelébe is süllyedhet néhány területen.

Iowa államban, ahol a 2024-es választási ciklus kezdetét veszi, közel 10 hüvelyk (25,4 cm) hó esett, ami felfordította a kampányeseményeket. A meteorológusok „életveszélyes téli időjárásnak” nevezték az extrém hideget.

Extrém hideg Amerika több régiójában - Forrás: BBC
Extrém hideg az Egyesült Államokban – Forrás: BBC

Extrém hideg Amerika: Időjárási figyelmeztetések

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) szinte minden államban időjárási figyelmeztetéseket adott ki, mivel a hóviharok Oregon államtól kezdve Maine államig szombatig várhatóak. Több mint 70 millió ember van téli időjárási figyelmeztetések alatt.

Az extrém időjárási körülmények miatt péntekig több mint 2000 járatot töröltek, amelyek többsége Chicagóból indult volna a FlightAware járatkövető szolgálat szerint.

Az extrém hideg Amerika több városában azt eredményezte, hogy mintegy 200 000 ember maradt áram nélkül péntek estére, Michigan és Wisconsin államokat érintve a leginkább.

Brian Hurley, a NWS meteorológusa szerint a középnyugati államokban, beleértve Iowa keleti részét, Illinois állam északi részét és Wisconsin állam déli részét, már péntek estére 6-10 hüvelyknyi hó hullott.

Donald Trump volt elnök a négy tervezett személyes kampányesemény közül háromat mondott le az Iowa államban tervezett előválasztások előtti hétvégén az extrém hideg miatt. Más jelöltek, köztük Nikki Haley és Ron DeSantis is kénytelenek voltak lemondani kampányeseményeket az államban uralkodó extrém időjárás miatt.

További hóviharok várhatók

További hóviharokat jeleztek a térségben szombaton, különösen Michigan állam felső részén, a Nagy-tavak közelében, ahol akár két lábnyi hóra számítottak. A viharrendszer végül északkelet felé mozdult el Kanadába, érintve Ontario és Québec tartományokat. A déli államokban is sajátos keveréke lesz a hónak, ónos esőnek és fagyos esőnek a hétvégén, különösen Oklahoma keleti részén, Mississippi északi részén és Tennessee nyugati részén.

Texas államban a NWS szombatra szélcsillapítási figyelmeztetést adott ki, és hipotermia és fagyás veszélyére figyelmeztetett. A becslések szerint ott a szélcsillapított hőmérsékletek -25°F (-32°C) alá eshetnek. Texas állam átlagos alacsony hőmérsékletét 15°F (-9°C) körülire jósolták, ami aggodalmat keltett az állami energiaellátók körében, mivel az áramhálózat 2021-ben összeomlott.

Greg Abbott texasi kormányzó pénteki sajtótájékoztatóján arra kérte a lakosságot, hogy legyenek „nagyon, nagyon óvatosak”, és számítsanak „rendkívül hideg hőmérsékletekre”, hozzátéve, hogy a rászorulók számára melegedő központok állnak rendelkezésre. Azonban hozzátette, hogy egy több napos áramkimaradás valószínűtlen.

Csontig hatoló hideg

A viharokat követően egy csontig hatoló hideg északi front érkezik, amelyet már éreznek Nyugat-Kanadában, ahol a szélcsillapított hőmérsékletek Whistler közelében, Brit Columbia államban csütörtökön -58°F (-50°C) körülire csökkentek.

Alberta állambeli Edmontonban több mint 50 éve a leghidegebb napra számítanak, az Environment Canada szerint a hőmérő hőmérséklete szombatra virradó éjjel -40°F (-40°C) csökkent.

Az extrém hideg Amerika területén már számos zavart okozott, beleértve a Calgaryból induló járatok törlését és egy „léghűtő” rendszer leállítását egy edmontoni kórházban, ami miatt a sürgősségi osztályon átmenetileg át kellett helyezni a betegeket.

Ahogy a hideg levegő kelet felé mozog, Hurley úr a NWS-ből úgy vélte, hogy nagyon valószínű, hogy az Egyesült Államok részein rekord alacsony hőmérsékleteket fognak tapasztalni, különösen Montanában és a Dakotákban.

Figyelmeztetések -55°F (-48°C) és -35°F (-37°C) közötti tartományban adtak ki az északnyugatról Washington államtól Észak-Dakotáig, és onnan Nebraska és Kansas államokig.

Észak-Missouri államban akár 35 fokkal a nulla alatti szélcsillapított hőmérsékletekre számítanak, 2-4 hüvelyk hóval és akár 45 mph széllökésekkel. Ezek a hideg szélcsillapított hőmérsékletek akár 10 perc alatt fagyást okozhatnak a fedetlen bőrfelületeken, figyelmeztetett a NWS.

„Ezért nevezzük ‘életveszélyesnek'”, írta a szolgálat helyi Missouri fiókja az X-en, a korábbi Twitteren. „Vegyék komolyan. Ezt a fajta hideget nem gyakran tapasztaljuk.”

Míg Amerikában mindez szinte „megszokott” telente, ám szerencsére Erdélyben és Partiumban – bár kifejezetten hideg időre ébredtünk, ami egész hétvégén lendületesen kitart – ilyen jellegű szélsőséges időjárásnak nem vagyunk kitéve a Kárpát-medence ezen területén.

Forrás: BBC