Időjárás előrejelzés július 19-24 között

A Nyugat-Európát sújtó példátlan hőhullám kitérőt tesz, és úgy tűnik egyelőre elkerül bennünket, így a jövő héten, bár napról napra emelkedik a hőmérséklet, a 36-38 C fokos értékeket nem lépjük át.

A nagy probléma azonban a szinte teljes csapadékhiány! A súlyos aszály már most komoly veszélyt jelent nem csak a mezőgazdaságra, hanem a vízhez való hozzáférésünkre is.

Nyugat-Európát szélsőséges hőmérséklet érte el, amely szinte felperzseli bizonyos területeit meghaladva a 40 C fokot. A héten Erdély és Partium legalább etttől a szélsőséges értéktől védett lesz, hála egy dominánsan magas nyomású légköri képződménynek, ami az Azori Anticiklon gerincéhez kötődik, aminek hatására csütörtöktől hidegfront szel át rajtunk, így esélyünk lesz arra, hogy tengeri sarki levegő érje el térségünket, amely legalább pillanatnyilag távol tartja tőlünk az extrém értékeket.

Csütörtöktől vasárnapig atlanti ciklon éri el térségünket, felerősödik a forró levegő előrenyomulása, és legalábbis a jelenlegi adatok szerint úgy tűnik, a július 25-ével kezdődő héten már intenzívebb kánikula is kialakulhat.

Hőmérséklet Erdély és Partium – 7 napos időjárás előrejelzés

Július 18-tól, hétfőtől július 20-ig szerdáig tartó intervallum 11-13, 14 C fokos minimumokat hoz Erdélyben, Máramarosban, Moldovának északi és középső részén, hegyvidéki és dombos területeken (hegygerinceken 7-9 fok között). Míg Bánságban, Partiumban, Olténiában, Munténiában, Dél-Moldovában és Dobrudzsában 17-19, 20 fok körüli hajnali hőmérsékleteknél állunk meg.

Csütörtöktől országszerte emelkednek a minimumok, Erdélyben, Máramarosban, hegyvidéken, Moldávia északi részén 17-18-ig, az ország többi részén 19-21, 22 C fokig emelkedik a hőmérséklet, így pénteken trópusi éjszakával ajándékoz meg az éghajlat. Az ország nagy részén 20-22 C fok, a Bánságtól nyugatra, Olténiától délre, Dobrogától északra pedig még 24-25 fokig is emelkedhet az éjszakai hőmérséklet.

A hétvégére a minimumok 20 C fok feletti trópusi értékig emelkednek országszerte, de 24-25 C fok is lehet Olténiában és a Bánságtól nyugatra.

Csütörtökön a Bánságban, Partiumban 36-38 C fokig emelkedik a hőmérséklet maximum értéke, Olténia, Munténia, Dél-Moldova, Dobrudzsa: 34-36 C fok várható, míg Erdélyben, Máramarosban, Észak-Moldovában „csak” 31 – 33 C fok lesz.

Pénteken csak Olténia déli részén, Munténiában és Dobrudzsában beszélhetünk hőségről (36-38 C fok), a dombos területeken Dél-Moldovában, Észak-Dobrudzsa-Bánságban 31-33 C fokot mérünk.

Partium, Máramaros, Erdély, Moldávia északi és középső része 26-28, 29 C fokon áll meg a hőmérő higanyszála, a hegyekben pedig csak 22-24 C fokig hűl a levegő (a hegygerincen 15-16 C fok lesz).

Szombaton nem sokat változnak a hőmérsékleti adatok, Olténiában, Bánságban továbbra is „meleg” értékekről beszélünk (34-35 C fok), míg az ország többi részén 29-31, 32 C fok várható, 25-27 C fok a hegyekben (19-20 C fok a hegygerincen).

A hetet az ország nyugati és délnyugati felén átívelő kánikula felerősödésével zárjuk, így Bánságban, Partiumban, Olténiában eléri a 37-38 C fokot.

Az ország többi részén nem haladja meg a 31 – 33, 34 C fokot, a hegyvidékeken 27 – 29 C fokig hűl le a levegő hőmérséklete, a hegygerinceken 21 – 23 C fokot mérünk.

Lesz-e eső?

Sajnos nagyon rosszak a hírek a jövő heti csapadékot illetően. Alapvetően pénteken várható az első csapadék, a hegyvidéki területeken, Moldovában és nagyon gyengén, esetleg Erdélyben, Munténiában és Dobrudzsában. Moldova déli részén 7-10 l/nm várható helyenként.

Ellenkező esetben főleg hegyvidéki területeken lehet gyenge csapadék, rövid ideig tartó nyári zápor. Ezért a héten 0 l/nm-rel számolhatunk az ország legtöbb területén, ami csak súlyosbítja az ország mezőgazdasági területének túlnyomó részét borító különösen súlyos aszályt.

Forrás: Prognoze Meteo

Időjárás térképek & webkamera

Követem: