Változékony időjárás, visszatér a meleg

A hét vége az átlagon felüli hőmérsékletek és a zivatarok visszatérését hozza. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy itt van a nyár, de azt sem ígérhetjük biztosra, hogy a májusi eső minden régióba elérkezik.

Légköri központok

A regionális légáramlás kaotikus, nehezen értelmezhető. A felszínen az anticiklonok továbbra is jelen vannak, részben akadályozva a légáramlást, de nem teljesen blokkolva azt. Másrészről a magasban az áramlás intenzív, az európai kontinens egy „omega blokk” nevű mintázat hatása alatt áll. Ez egy észak felé kiterjedt trópusi anticiklont és két oldalán alacsony légnyomású központokat feltételez.

Az „omega blokk” egy olyan mintázat, amely erőteljes regionális légáramlást jelez, és részben ez is magyarázza a csapadék hiányát.

Meleg légtömeg érkezik Skandináviából

Ennek a felszínen gyenge, de a magasban intenzív, kaotikus légáramlásnak a feloszlása egy ritka jelenséget hoz: meleg légtömeg szállítását Skandináviából a Balkán-félszigetre, amit a feloszló skandináv anticiklon jelenléte okozott a régióban.

Így egy olyan hét után, amikor Bukarestben a hőmérséklet alacsonyabb volt, mint Helsinkiben, a meleg légtömeg visszatér a déli részekre. A hőmérséklet a következő napokban emelkedni kezd, először megközelítve az átlagot, majd 8-10 Celsius-fokkal az átlag fölé emelkedve. Ilyen körülmények között a hét végén meghaladhatjuk a 30 Celsius-fokot az ország nyugati részén.

Zivatarfeltételek az ország nyugati részén

Windy előrejelzés hétvégére

ECMWF radar előrejelzés péntek reggelre

A skandináv anticiklon feloszlása lehetővé teszi az atlanti ciklonok előrenyomulását a kontinens keleti része felé. Ez fokozatosan történik, péntektől újra zivatarfeltételeket hozva elsősorban az ország nyugati részére és a Román Alföld nyugati területeire.

Csak remélhetjük, hogy május behozza a lemaradást, amit a szokásosnál gyakoribb hideg levegő és ez a felszínen gyenge, de a magasban intenzív légáramlás okozott.

Május második fele zivatarfeltételeket hozhat a déli régiókban is, az instabilitás úgy tűnik, hogy Európa déli felére kiterjed, ahogy a regionális légáramlás is gyengének látszik az előrejelzések alapján.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale