Változékony idő várható augusztusban…

Vegyük át milyen időjárásra számíthatunk augusztusban. Átmentünk egy olyan július hónapon, amelyben a hőhullámok megpróbálták megtámadni a mérsékelt övezetet, így sikerült átlépni a 40 C fokos határt, 42 C fokot regisztrálva Zimniceán.

Figyelemre méltók a hideg levegő inváziói is, legyenek kicsik vagy nagyon nagyok, továbbra is érkeznek, a legújabb éppen ezekben a napokban, jelen pillanatban is érezhetjük a hatását. Ezek az inváziók „tönkretették” a meleg levegő szerveződését, cserébe a szél sok problémát okozott, különösen a városokban.

Egy ilyen hónap után mire számíthatunk augusztus maradékától?

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

A képen látható hideg légtömeg miatt egyelőre nem kell aggódnod az erős hőhullámok miatt. Bár melegedni fog, mivel augusztus a legkedvezőbb hónap a meleg mintákhoz, de valószínűtlen, hogy új rekordközelségről beszéljünk.
A klímamodell a hónap második felében valamivel intenzívebb hő megnyilvánulását becsüli kelet-európai anticiklonos aktivitás erősödése miatt, valahol augusztus 14-21 közötti időszakban (a hónap harmadik hete).

Milyen időjárás várható augusztusban Erdély és Partium-szerte?

A jelenlegi hideg légtömeg miatt augusztus hideg és viharos időjárással kezdődött, de felmelegszik.

A szeptemberi troposzferikus örvény éves minimumához való közeledés egy kedvezőbb légköri forgalmat hoz a hőség számára, és látni fogjuk a hőmérséklet „emelkedését” a hónap közepére.

Ezt követően a modellek a bárik központok intenzitásának csökkenését becsülik, ahogy a hónap végéhez közeledünk.

Szakértők úgy gondolják, van esély arra, hogy közeledjünk a 40 fok Celsius körüli hőmérsékleti értékekhez, különösen a Román Alföldön, de a nap rövidülnek, és lassan a reggelek és esték hűvösebbé válnak, ami megvágja a hőség lendületét. Mindenesetre az augusztusi negatív anomáliát ki kellene egyenlíteni, és az augusztusi átlaghőmérsékletnek enyhén az átlag felett kellene lennie az előrejelzések szerint.

Augusztusi csapadék

Augusztus havi átlaga alacsony az első két nyári hónaphoz képest, de a már meglévő esőkkel és a még várt viharos epizódokkal közel kellene lennünk a havi átlaghoz, bár kicsi az esélye annak, hogy ezt az átlagot meghaladjuk, különösen egy szárazabb minta miatt, ami a hónap második felében lesz érvényes.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a 2023-as augusztus legjobb része ez a gyenge bárik konfiguráció lesz a sarkvidéki térségben, ami nem engedi meg a kettős nyomásrendszert, ami a júliusi hőhullámokat hozta.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: