Fokozódik a júliusi extrém hőhullám

Jövő hét elején még mindig elmondhatjuk, hogy Erdély és Partium nagy részén fokozódik a hőhullám, a terület nyugati, déli és délkeleti részén, valamint helyenként az ország középpontján a kifejezett hőérzet, és a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) meghaladja a kritikus 80 egységet.

A legmagasabb hőmérséklet 28 és 38 C fok között alakul, a legalacsonyabb értékek a tengerparton lesznek. Az égbolt többnyire derült lesz, kivéve a délutáni és esti órákban a Déli-Kárpátokban, ahol átmenetileg erősen felhős lesz az ég, és kis területen rövid ideig tartó záporok, zivatarok alakulnak ki. A szél gyenge és mérsékelt lesz, helyenként Dobrudzsában kissé megerősödik.

A kánikula tovább fokozódik, és minden alföldi és előhegyi területen forróság lesz. A hőérzet különösen Partium, Bánság, Olténia, Muntenia és Moldva déli részén lesz kellemetlen, a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) várhatóan jelentősen meghaladja a kritikus 80 egységet. A többi régióban a termikus értékek magasak lesznek, és a hőmérséklet-nedvesség index (ITU) eléri és helyenként kissé meg is haladja a 80 egységnyi kritikus küszöbértéket.

A legmagasabb hőmérséklet általában 30 és 39 C fok között várható, míg a legalacsonyabb hőmérséklet pedig 16 és 24 C fok között alakul, a Keleti-Kárpátok mélyedéseiben kissé alacsonyabb értékekkel. Délutántól a légköri instabilitás átmenetileg az ország északnyugati, középső és északi részén fog felerősödni, ahol felhősödés, gyakori zivatarok, szélerősödés (kis területen 55-65 km/h-s széllökésekkel), esetleg zivatarok és helyenként záporok lesznek. Esetenként jégeső is előfordulhat, és a csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 l/négyzetmétert.

A terület többi részén az ég változóan derült lesz, az ilyen jelenségek valószínűsége alacsony, a szél gyenge és mérsékelt lesz, napközben a délkeleti, korlátozott területeken némileg megerősödik.

Hőhullám és kánikula Európában

A hőhullám, amely már több napja érinti Dél- és Délkelet-Európát, valamint Közép- és Délkelet-Európát, a hét elején tovább fokozódik. Hétfőn extrém hőmérsékleti értékek lesznek Spanyolország középső és déli részén, ahol gyakran 40 C fok fölött, elszigetelten 42-44 C fok között alakul a hőmérséklet, Olaszországban és Görögországban általában 38-40 C fok közötti értékekkel, a Balkán-félsziget többi részén és Cipruson, valamint Magyarországon pedig 35-38 C fok között alakulnak a maximumok (ezekre a területekre az országos meteorológiai szolgálatok narancssárga és vörös kódú figyelmeztetést adtak ki).

A kontinens északi és északnyugati részén az időjárás alakulását továbbra is a Norvég-tenger fölött összpontosuló nagy ciklonterület határozza meg, Skandináviában, a Brit-szigetvilágban, Hollandiában és Észak-Németországban nagy kiterjedésű, helyenként heves esőzésekkel és elszigetelt zivatarokkal. Konvektív felhőzet alakul ki, különösen a nap második felében, az Alpoktól a közép-európai országokon át a közép-keleti országokig terjedő területen, ahol helyenként heves záporok, zivatarok, elszigetelten akár jégeső és zivatarok is előfordulhatnak.

A kontinens többi részén napos idő várható, különösen a mediterrán országokban az ultraibolya sugárzási index értékei továbbra is nagyon magasak lesznek. Az Atlanti-óceán partvidékén és az Égei-tenger térségében is átmeneti szélerősödésekről számolhatnak be, az észak-európainál jóval kisebb sebességgel.

Forrás: cotidianonline.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: